Анонс: круглий стіл «Перспективи економічної реінтеграції країни: повноваження, ресурси, відповідальність»

НАЦІОНАЛЬНИЙ ІНСТИТУТ СТРАТЕГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

запрошує на засідання круглого столу

«Перспективи економічної реінтеграції країни: повноваження, ресурси, відповідальність»

23 квітня 2014 року, 14:30

Питання для обговорення:

1. Суперечності між Центром і регіонами як ознаки кризи моделі регіональної політики України.

2. Кризові тренди соціально-економічного розвитку регіонів України у 2014 р.: ризики та шляхи їх мінімізації.

3. Посилення самостійності та дієздатності регіонів – перший крок до економічної реінтеграції країни.

4. Стратегування регіонального розвитку як шлях до ефективної реалізації потенціалу регіону та підґрунтя міжрегіональної співпраці.

В основу регіональної політики сучасної України понад два десятиліття було покладено формування потужної управлінської вертикалі і жорсткий адміністративний контроль з Центру. Наслідками такого підходу стали фактично зародковий стан місцевого самоврядування, другорядний характер інтересів регіонів щодо державної політики, неефективна політика «вирівнювання» потенціалів замість створення умов для довгострокового розвитку.

Різниця електоральних уподобань, зовнішньополітичних орієнтацій населення і об’єктивна нерівність економічного потенціалу загострили суперечності між регіонами, які тривалий час не знаходили розв’язання на рівні держави. Подальше зволікання з реформуванням регіональної політики і системи місцевого самоврядування становить загрозу національній безпеці і територіальній цілісності України.

Водночас, попри неодноразово озвучену готовність Києва до децентралізації управління і значного розширення фінансового ресурсу у розпорядженні місцевих органів влади, досі відсутні консолідована конструктивна реакція і готовність до діалогу з боку громад протестно налаштованих регіонів.

Сьогодні вкрай необхідні відновлення конструктивного діалогу регіонів і їх згуртування навколо ідей територіальної цілісності, спільного подолання кризових явищ, надання широких повноважень і відповідальності місцевої влади за розвиток громад.

Докорінного перегляду потребуватиме модель відносин держави та регіонів, що передбачає: розширення повноважень регіонів у сфері управління власним розвитком; зміцнення власного фінансового ресурсу місцевого самоврядування шляхом перегляду податкової політики і міжбюджетних відносин; створення державою інституційних передумов та стимулів для економічного зростання на рівні регіонів.

Розширення повноважень регіонів на практиці потребуватиме перегляду стратегічних планів розвитку кожної території. Якщо у попередні періоди основні сподівання місцевої влади стосувалися фінансування з державного бюджету, сьогодні на перший план виходить стратегія максимального використання внутрішнього потенціалу, залучення інвестиційних ресурсів і досягнення реальних зрушень у структурі регіональної економіки на основі комплексних регіональних стратегій розвитку.

До участі у дискусії запрошені:

Володимир Гройсман

Віце-прем’єр-міністр України

Вячеслав НЕГОДА

Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Сергій РИБАЧОК

Голова Рівненської обласної державної адміністрації

Володимир Удовиченко

Міський голова м. Славутича

Сергій Чернов

Голова Харківської обласної ради

інші посадовці міністерств та відомств України, інституцій ЄС в Україні, провідні вітчизняні експерти, представники органів місцевого самоврядування і неурядових організацій.

Дата проведення засідання: 23 квітня 2014 року, початок о 14:30.

Місце проведення: зала засідань Національного інституту стратегічних досліджень (м. Київ, вул. Пирогова,7а)

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа