Анонс: білоруси проведуть акцію в Києві

Лікар Гусь за Білорусь

У п’ятницю, 20 серпня о 10:30 представники білоруського співтовариства в Києві та небайдужі українці виступатимуть напроти посольства Білорусі в Києві.

З моменту початку жорстоких репресій після сфальсифікованих президентських виборів в серпні 2020 року в Білорусі було затримано близько 30000 людей, більше 2000 з них зазнали тортур і жорстокого поводження з боку силовиків як при затриманні, так і в місцях неволі.

Після звільнення у багатьох мирних протестувальників суттєво погіршилося здоров’я, багатьом довелося проходити складну реабілітацію і лікування, в тому числі за кордоном. Відомі випадки, коли подібне звернення призводило до смерті в місцях ізоляції.

Центр громадянських свобод, #BelarusWatch і проект Politzek.me хочуть звернути увагу на великі проблеми з наданням медичної допомоги в ізоляторах і в’язницях Білорусі, де сьогодні знаходяться сотні політв’язнів. Також ми не можемо закривати очі на поганий стан здоров’я багатьох репресованих в ув’язненні, які не отримують якісного і своєчасного лікування, при цьому часто вкрай його потребують.

Символом  акції є гусак, ґелґотіння якого нагадує назву міста Гааґа, де знаходиться Міжнародний кримінальний суд, що буде розглядати протиправні дії лукашенківського режиму як злочини проти людяності.

Біля посольства візьмуть слово білоруси, які на собі відчули жорстокість репресій режиму Лукашенка і брак медичної допомоги:

16-ти річного Арсенія Захаревича під час мирних протестів затримали та побили силовики, а після того, як його мати санітарка Юлія Черних спробувала домогтися справедливості, представники режиму взялися за політичне переслідування всієї родини і відповідні звинувачення. В цьому році вся родина,  разом з батьком і семирічною донькою, переїхала в Україну, побоюючись подальшого переслідування.

У гомельчанки Алли Мартинович, яка була адміністратором непровладних телеграм-каналів,  на початку цього літа пройшов обшук. Після багатогодинних допитів її заарештували, умови утримання були як в карцері: помітно гірше, ніж у інших «неполітичних» затриманих. Коли після жорстких допитів і жахливих умов ізолятора Мартинович захворіла,  в якості медичної допомоги їй запропонували  лише пігулки валеріани і анальгіну. Після звільнення Алла поїхала в Україну.

Команда проекту допомоги політв’язням у Білорусі Pilitzek.me підготувала докладний звіт щодо незадовільної ситуації з охороною здоров’я в місцях несвободи.

Ми продовжуємо наполягати на тому, що всі політв’язні в Білорусі повинні бути негайно звільнені, а до цього закликаємо владу Білорусі як мінімум забезпечити їх необхідним якісним охороною здоров’я. А до тих, хто потребує серйозної допомоги, закликаємо негайно допустити кваліфікованих лікарів, замість надання номінальної первинної допомоги, якої часто недостатньо.

Інші кричущі випадки: На початку червня 2021 року  ув’язений  Степан Латипов проколов себе горло ручною під час сесійного засідання, після того як встиг викрикнути, що його родичам та сусідам погрожують, а його умови  утримання обіцяли зробити нестерпними, якщо він не підпише зізнання. На засіданні Степан був із синцями та перев’язаним зап’ястям.

Дмитро Гопта страждає від ментального розладу, який за міжнародною класифікацією хвороби визнають як серйозний повідний розклад. Захворювання потребує постійної опіки та лікування, але, не дивлячись на це, Дмитро все рівно пзасуджений  до 2,5 років  позбавлення волі.

Не повнолітній Микита Золотарьов, який засуджений до 5 років позбавлення волі, страждає на  епілепсію. За 8 місяців у СІЗО його стан значно погіршився: почалися судоми, головний біль та запаморочення. Щоб зупинити напади, Микита має регулярно отримувати необхідні препарати, але, за його свідченнями, у  пігулках йому періодчино відмовляють.

Цьогоріч в колонії міста Шклова  помер активіст Вітольд Ашурок. Адміністрація установи повідомила, що причина смерті – зупинка серця. Але родичі стверджують, що проблем із серцем Вітольд не мав, а коли вони  отрималии його тіло, то голова була забинтована так, що був помітний тільки рот.  Пізніше силовики  опублікували відео з монтажними склейками, де помітно, як Ашурок падає на підлогу камери. За результатами незалежних експертів, на тілі були травми, що не пов’язані з падінням.

І це лише декілька прикладів  жорсткого поводження із політув’язненими та ненаданням їхм медичної допомоги.

Також ми готуємо спеціальну доповідь про проблему в Міжнародний Комітет Червоного Хреста, Комісару ООН з прав людини, Комітет проти тортур, БДІПЛ ОБСЄ,  де закликаємо вплинути на владу Білорусі для поліпшення критичної ситуації з охороною здоров’я в місцях несвободи.

Олена Солодовнікова

Менеджерка з комунікацій
“Центр Громадянських Свобод”
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа