Анонс: Акція “Міноборони має 4 млрд, але не витрачає на потреби Армії

Ви здаєте по 5 гривень на армію, щоб назбирати на один бронежилет, який коштує 4 000 гривень? Міноборони відзвітувало, що на його рахунках лежать 4 млрд гривень, за які можна купити 1 млн хороших бронежилетів. Не кажучи вже про все інше. Бійці гинуть щодня. Чому так?

АКЦІЯ. У вівторок, 10 червня 2014 року об 11:00 під будівлю Кабінету Міністрів України прийдуть активісти в запланованій кількості до 100 осіб. Серед них активісти по збору коштів на бронежилети, каски та інше на потреби Армії, Самооборона Майдану, біженці Сходу та інші. Плануються великі плакати (4-5 штук), прострелені дешеві бронежилети, поранені на Сході бійці.

ОРГАНІЗАТОРИ. Ми група активістів, які на добровільній основі збирають кошти на бронежилети та інше обмундирування для армії. При цьому нам дуже цікаво, чому ж це все не можна закупити за державні кошти, якщо у Міноборони їх так багато.

ПРОБЛЕМА. Верховна рада змусила Міноборони щомісяця звітувати про те, як витрачаються кошти на потреби армії. Міноборони відзвітувало на своєму сайті в розділі «Новини». Виявляється, досі воно потратило лише мізерну суму із виділених йому коштів. Весною Уряд виділив Міноборони 4,6 млрд гривень. Із них воно потратило 500 млн, при цьому більше 4 млрд Міноборони досі тримає у себе на рахунках і зволікає із закупівлями на потреби армії. Солдати гинуть щодня (звіт із сайту Міноборони – в доданому графічному файлі 1 або за посиланням http://www.mil.gov.ua/news/2014/06/04/informacziya-stosovno-vikoristannya-koshtiv-otrimanih-ministerstvom-oboroni-z-rezervnogo-fondu-derzhavnogo-byudzhetu-ta-blagodijnih-vneskiv-u-ramkah-programi-dopomogi-armii-stanom-na-3-chervnya-2014-roku/ ).

Законодавство дозволяє для Міноборони здійснити закупівлю за 8 днів (стаття 39 Закону України «Про здійснення державних закупівель»).

Росія напала на нас, по суті, 1 березня. Саме цього дня Рада Федерації РФ ухвалила введення військ на територію України. 3 червня Міноборони відзвітувало, що потратило лише 500 мільйонів гривень, а більше 4 млрд лежать на рахунках неосвоєними.

А що ж відбувається із 128 млн гривень, які зібрали громадою на номер 565? В графічному файлі 2 ви бачите слова «кошти спрямовані на…» і далі перерахунок, на що вони спрямовані. А це значить, що ми не розуміємо – здійснені уже закупівлі за ці кошти чи ні. Можливо, вони теж лежать «мертвим вантажем» на рахунках Міноборони?

Ми хочемо запитати наш уряд і нашого Міністра оборони про це. Можливо, це диверсія проти України? Можливо, нас хочуть здати Росії? А тому прийдемо громадою під Кабінет Міністрів, щоб запитати, чому ж так відбувається.

Ірина Варшик, юристка, активістка по збору коштів на потреби Армії України

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа