Amnesty International вважає, що в Україні міжнародним дисидентам загрожують тортури

Французький уряд має не допустити екстрадицію казахстанського банкіра і опозиціонера Мухтара Аблязова, заявила Amnesty International невдовзі після винесення постанови французького суду, що він повинен бути відправлений до України або Росії для розслідування обвинувачень у шахрайстві.

“Сьогоднішнє рішення французького суду не рахується з реаліями на місцях. Українські та російські спецслужби регулярно співпрацюють зі службою безпеки Казахстану, де тортури і жорстоке поводження відносно опозиційних діячів є звичайним явищем”, сказала Тетяна Мазур, директор Amnesty International в Україні.

“Мало того, що у нас є сумніви щодо можливості справедливого судового розгляду справи Аблязова в Україні або Росії, також існує реальна небезпека, що в кінцевому результаті він опиниться в Казахстані під загрозою тортур та інших видів жорстокого поводження. Французька влада не повинна відправляти Аблязова в будь-яку країну, де він може зіткнутися з ризиком серйозних порушень прав людини або буде вимушений повернутися назад в Казахстан”.

“Європейські уряди, в тому числі уряд Франції, повинні подати приклад і гарантувати, що права людини у Аблязова будуть поважатися і захищені. В іншому випадку, Європа може стати глибоко залучена у тривалу ганебну практику порушення прав людини в Центральній Азії, зокрема Казахстані,

Мухтар Аблязов, громадянин Казахстану, банкір в бігах, визнаний біженець та ключовий політичний противник президента країни Нурсултана Назарбаєва, був затриманий французькою поліцією 31 липня під час рейду помешкання в Муан-Сарту, недалеко від Канн.

Доповідь Amnesty International “Повернення до тортур: екстрадиція, примусові повернення та переміщення у Центральній Азії” окреслює рутинну співпрацю України і Росії з республіками Центральної Азії, включаючи Казахстан, у передачі людей назад до Середньої Азії, часто з порушенням їхніх прав.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа