Amnesty International в Україні проговорилась, що на терористів поняття “військовий злочин” не розповсюджується

Amnesty International в Україні розіслала реліз щодо загибелі школярів на стадіоні в Донецьку:

Загибель двох дітей під час обстрілу шкільного стадіону в Донецьку, де вони грали у футбол , повинна бути негайно, ефективно і неупереджено розслідувана, заявила Amnesty International.

Ще чотири підлітка були поранені в результаті нападу, в той час, як сепаратистські та українські сили звинувачують один одного в порушенні угоди про припинення вогню.

“Ми стали свідками того, як обидві сторони конфлікту порушують свої правові зобов’язання з захисту цивільного населення. Цей трагічний випадок є останнім прикладом того, до чого призводить ігнорування цих зобов’язань”, — заявив Денис Кривошеєв, заступник директора

програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

“Сьогоднішній шокуючий напад в Донецьку повинен бути повністю розслідуваний. Якщо буде встановлено, що це являє собою воєнний злочин, – винні мають бути притягнуті до відповідальності“.

Поняття “воєнних злочинів” стосується військовослужбовців, які беруть участь у воєнних діях від імені держави, і, таким чином, можуть порушити міжнародні договори щодо цивільного населення, які підписувала їх держава. На українських військовослужбовців, які воюють від імені української держави, зобов’язання, підписані Україною розповсюджуються, отож, якщо розслідування покаже, то їх можна звинуватити у військових злочинах. На “ополчення” ДНР/ЛНР поширюється інше законодавство: про тероризм. До речі, до російських військовослужбовців, яких в Україні переважно немає, але вони часом заблуджуються в степах Донбасу, поняття “військового злочину” теж не можна застосувати, бо Росія не є в стані війни з Україною. Їхній статус – це або найманців, або членів незаконних військових формувань, і на це теж, звичайно, є стаття в Гаазі. Але інша.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа