Amnesty International: Український біженець у Франції терміново потребує захисту

Французька влада повинна забезпечити захист українського політичного біженця, який пережив жахливий напад в своєму будинку в Страсбурзі на початку цього тижня, заявила Amnesty International.

Правозахисник Андрій Федосов повідомив, що на нього напав невідомий російськомовний чоловік в ніч на понеділок. Він розповів Amnesty International, що нападник в масці зв’язав йому руки і ноги скетчем, а потів вдарив його канцелярським ножем та бритвою у живіт і ногу.

Зловмисник допитував Андрія про його правозахисну діяльність і вкрав жорсткий диск з його комп’ютера .

“Це надзвичайно тривожна новина. Протягом антиурядових протестів Євромайдану активістів вже викрадали і піддавали тортурам невідомі особи в Україні, а принаймні чотири протестувальники померли. Це перший випадок, коли на активістів нападають закордоном” , сказала Хіза МакГіл, експерт Amnesty International по Україні .

“Існує реальний ризик для життя Андрія Федосова, тому французька влада повинна зробити все від неї залежне, щоб захистити його.”

Андрій залучався до активних і помітних дій у Страсбурзі у підтримку протестного руху в Україні.

Протягом двох попередніх днів він отримав анонімну загрозу та знайшов кілька куль на порозі свого будинку. Він повідомив поліцію у Страсбурзі про погрози, але вони не запропонували йому жодного захисту. Наразі поліція розслідує справу.

“Французька влада повинна гарантувати, що нападника буде знайдено та притягнуто до відповідальності”, сказала Хеза МакГіл.

Андрій Федосов отримав політичний притулок у Франції в 2011 році після того, як на нього напали та піддали катуванням через його розслідування корупції та порушень прав людини в українських психіатричних лікарнях.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа