Amnesty International Україна: Сервера Мустафаєва переслідують виключно через його правозахисний активізм

ailogo

Правозахисник Сервер Мустафаєв з окупованого Росією Криму перебуває під арештом із травня 2018 року за неправдивими звинуваченнями, пов’язаними з тероризмом. 12 вересня його перевели з Криму на південний захід Росії. Він очікує подальшого переведення з Краснодара в Ростов-на-Дону, де Сервер постане перед військовим судом. Його утримують у спільній камері в чотири квадратні метри, з жахливою санітарією, що прирівнюється до нелюдського й такого, що принижує гідність, поводження. Сервера Мустафаєва переслідують виключно через його правозахисний активізм.

"Ми вимагаємо щоб з Сервера Мустафаєва були зняті звинувачення, а його самого негайно звільнили, оскільки його переслідують винятково через його правозахисну діяльність", зазначила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Amnesty International закликає писати звернення Генеральному прокурору РФ та вимагати  звільнення активіста. Зразок листа та деталі можна знайти на сайті

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Люди, які виступають проти окупації та незаконної анексії Росією Кримського півострова, порушень прав людини, що відбуваються там із 2014 року, піддаються переслідуванням, у тому числі утискам, переслідуванням за сфабрикованими звинуваченнями і примусовим зникненням. Міжнародні правозахисники не мають доступу до Криму, а незалежні ЗМІ або заборонили, або змусили закритися.

Сервер Мустафаєв – засновник і координатор низового громадського руху Кримська солідарність в окупованому Росією Криму. Рух було створено 9 квітня 2016 року у відповідь на політичні та релігійні переслідування кримських татар та інших із боку російської влади. Рух об’єднує активістів/активісток, адвокатів і родичів тих, хто були заарештовані і притягнуті до кримінальної відповідальності. Мета руху – забезпечити доступ до юридичної допомоги, фінансової, медичної та іншої життєво важливої підтримки. В умовах відсутності вільних ЗМІ і переслідування всіх незгодних у Криму після його незаконної анексії Росією 2014 року, рух також прагне підвищити обізнаність про порушення прав людини, що тривають у Криму.

21 травня 2018 року в будинку Мустафаєва в Бахчисараї, місті на півдні Криму, члени російської Служби безпеки (ФСБ) провели обшук. Пізніше правозахисника доставили в місцевий штаб ФСБ у Сімферополі, столиці Криму, і пред’явили звинувачення у «членстві в терористичній організації» (ч. 2 ст. 205.5 КК РФ) за його ймовірні зв’язки з «Хізб ут-Тахрір», міжнародною ісламською організацією, яка заборонена як «терористична» в Росії, але є законною в Україні. Її члени не брали участь і не пропагували насильство у Криму ні до, ні після окупації півострова 2014 року. Імовірна приналежність до«Хізб ут-Тахрір» використовується російською владою в окупованому Криму як привід для переслідування інакомислячих, у тому числі правозахисника Еміра-Усеїна Куку.

22 травня суд Сімферополя виніс постанову про взяття під варту Мустафаєва, яку неодноразово продовжували з того часу. Адвокатка Сервера Мустафаєва розповіла Amnesty International, що єдиним доказом проти нього є аудіозапис його коротких зауважень, у тому числі питання, яке він поставив під час релігійної лекції, що відбулася в мечеті в Бахчисараї 2 грудня 2016 року.
Він запитав, чи можна любити людину «загалом», але водночас ненавидіти її за конкретний вчинок, і продовжив свою думку без будь-яких тверджень, які можна було б розглядати як розпалювання ненависті чи насильства. У лекції взяли участь близько 70 осіб, і про неї відкрито заявляли заздалегідь. Однак слідство дійшло висновку, що Сервер Мустафаєв брав участь у секретній зустрічі Хізб ут-Тахрір. 22 лютого Мустафаєву додатково пред’явили звинувачення у «змові з метою насильницького захоплення влади» (Стаття 278 КК РФ). Слідство не надало жодних доказів того, що він скоїв будь-який міжнародно визнаний злочин. Сервер Мустафаєв заперечує свою причетність до будь-якої «терористичної» діяльності. Звинувачення проти нього сумарно передбачають до 25 років позбавлення волі.

У рамках цієї справи звинувачення в тероризмі пред’явили ще сімом чоловіками. Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Сервер Зекер’яєв, Сейран Салієв, Ернест Аметов і Мемет Белялов були затримані 11 жовтня 2017 року. Едема Смаїлова затримали 21 травня 2018 року. Усіх їх звинувачують на підставі записів їх присутності лекції в Бахчисарайській мечеті у грудні 2016 року та інших зустрічах.

Перше судове засідання у справі Мустафаєва мало відбутися 17 вересня 2019 року на Північнокавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону (південний захід Росії). 12 вересня 2019 Сервера Мустафаєва перевели з Криму в Росію, але замість Ростова-на-Дону 13 вересня його доставили в СІЗО-1 міста Краснодар. Переведення полонених із окупованої території в Росію, застосування російського законодавства в суді над ними, а також той факт, що вони постануть перед військовим судом, – є порушенням міжнародних права прав людини та гуманітарного права російською владою.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа