Американські аналітики про можливості Росії для нападу на Україну

rus-tanks

Американський військовий аналітик, старший науковий співробітник Центру військово-морського аналізу Майкл Кофман заявив, що перспектива вторгнення Росії 16 лютого була перебільшеною і потрібно звернути увагу на дні після 20 лютого. Про це повідомляє Politico.

Кофман зазначив, що після 20 лютого мають завершитися російсько-білоруські військові навчання. Президент Росії Володимир Путін пообіцяв, що російські війська покинуть територію Білорусі.

“Це корисна дата (20 лютого — ред.), щоб побачити, брешуть вони чи ні. Розвідники мають відслідковувати, чи справді війська повертаються до своїх казарм або переміщуються в інше місце поблизу кордону з Україною”, – сказав аналітик.

Ще одним фактором для можливого наступу РФ Кофман назвав закінчення Мюнхенської конференції з безпеки, на час якої президент України Володимир Зеленський перебуватиме за межами української території.

Також 20 лютого завершуються зимові Олімпійські ігри в Пекіні. Як пише Politico, Путін не почне вторгнення до церемонії закриття, щоб не засмучувати китайського лідера Сі Цзіньпіна. Однак, за даними видання, представники адміністрації президента США Джо Байдена продовжують стверджувати, що Росія може напасти на Україну саме під час Ігор.

Раніше британський таблоїд The Sun повідомив, що Росія планує напасти на Україну 16 лютого о третій годині ночі за київським часом, завдавши ракетного удару за участю 200 000 військовослужбовців. Зазначимо, така кількість військових недостатня для повномасштабної атаки на Україну, отже, мова може йти лише про локальну операцію в Дрнбасі та на південному морському узбережжі. Крім того, дані розвідки говорять про 130 тисяч зібраних для наступу військовослужбовців, отже, масштаб настуму може бути ще меншим.

Загалом військові аналітики вважають, що Росія пропустила оптимальні погодні умови для наступу в січні, танки неодмінно загрузнуть в багнюці (деякі нагадують, що вони вже загрузли на навчаннях біля Ростова), і наступних сприятливих погодних умов слід чекати не раніше квітня. Уся проблема для оцінки реальності російського наступу в тому, що ніхто з аналітиків не може дати оцінку адекватності Путіна, від якого остаточно залежить наказ на наступ.

Джерело: uapost.us

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа