Активісти РГБ викрили в Одесі крадіїв гуманітарки із Швейцарії

Рада громадської безпеки (РГБ), яку очолює один із лідерів одеського Євромайдану, отаман козацького товариства «Чорноморське Гайдамацьке З’єднання» Марк Гордієнко, авторитетна в Одесі громадська організація, що відома багатьма добрими справами. Тож гострий конфлікт її активістів зі співробітниками міського Червоного Хреста, який розгорівся всередині серпня цього року, спочатку викликав у всіх подив.

Сепаратистські проросійські інтернет-видання, яких в Одесі, на жаль, ще не бракує, поширювали чутки, що патріоти із РГБ влаштували у офісі Червоного хреста погром, а одну працівницю навіть довели до сліз. А все тому, що ця організація спочатку навідріз відмовилася провести інвентаризацію на складах Черовоного Хреста і показати документи на отриману гуманітарну допомогу із Швейцарії, яка на думку активістів була розкрадена.

Як розповів потім Марк Гордієнко, восени 2014 року Юлія Подсєкіна і Макс Хільперт разом із швейцарським народом зібрали 6 фур гуманітарної допомоги, призначеної пораненим військовим (теплий одяг, спальні мішки, медикаменти, обладнання для польових і міських госпіталів). В квітні 2015 року вантаж був розмитнений в Україні. А далі почалися митарства дарувальників із Швейцарії. Після отримання гуманітарки одеський КК під предводительством Тамари Барнич моментально засекретив інформацію про подальшу долю вантажів, що зберігалися на їхньому складі на вулиці Хімічній, 4.

Тож 15 жовтня швейцарські волонтери і дарувальники з криком про допомогу звернулися до Ради громадської безпеки. Із всього вантажу вартістю в десятки мільйонів гривень їм удалося вирвати із лап Червоного Хреста 1200 шерстяних светрів, 500 з яких було передано волонтерам РГБ, а 700 волонтерській групі «Південь». Загалом із 20 000 светрів в одеський госпіталь потрапило – 1 000 шт, волонтерам – 1 200 шт. Найприкріше, що гуманітарна допомога не потрапила пораненим українським захисникам у зоні АТО.

Теплі речі, це далеко не найдорожча опція вантажу – куди поділося цінне обладнання, медикаменти? Це тепер будуть з’ясовувати правоохоронні органи. Начальник Головного управління МВС України в Одеській області Гіоргі Лорткіпанідзе вже особисто поінформований про корупцію серед керівників одеських червонохрестовців. Тож тепер справа за рішенням суду. А там інтереси швейцарських дарувальників Юлія Подсєкіна і Макс Хільперт довірили представляти Раді громадської безпеки. Марк Гордієнко вже запевнив їх, що багатостраждальна гуманітарна допомога із Швейцарії дійде за місцем призначення. Внутрішніх ворогів буде подолано так само, як наші воїни долають на фронті російських агресорів і їхніх найманців.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа