93-тя Харківська бригада разом з британцями розпочала участь в операції «Орбітал»

93brig

93-тя окрема гвардійська механізована Харківська бригада розпочала участь в операції «Орбітал» (Operation Orbital), яка проводиться в рамках співпраці між оборонними відомствами України та Об’єднаного Королівства Великої Британії. Інструктори з британської армії, більшість з яких має значний досвід участі в бойових операціях в Іраку та Афганістані, навчатимуть кращих військовослужбовців 93-ї бригади Збройних Сил України перш за все діям в обороні згідно сучасних вимог стандартів НАТО. Це перші навчання бригадного рівня, які проходять під час операції «Орбітал», й показово, що для участі в них обрано саме 93-тю бригаду.

Начальник штабу – перший заступник командира 93-ї ОМБр полковник Геннадій Шаповалов розповів гостям з Великої Британії про бойовий шлях військової частини, який з 2014 року пройшов крізь Луганщину, Карлівку, Піски, Авдіївку, Іловайськ, Донецький аеропорт, шахту Бутовка, потім знову Луганщину – Оріхове, Новотошківку, Бахмутську трасу, Кримське, Трьохзбенку. В ході боїв за Україну бригада понесла найбільші втрати, троє її військовослужбовців – Олександр Лавренко, Сергій Колодій та Євген Межевікін – отримали звання Герой України і орден «Золота Зірка» (капітани Колодій та Лавренко посмертно).

«Наша бригада має серйозний бойовий досвід, причому здобутий в боях з регулярною російською армією, а не бандами «шахтарів» чи якихось волоцюг. Навіть нещодавно, 24 червня, в ході бою одного з кадрових російських військових було ліквідовано, а іншого, єфрейтора Агєєва, затримано.

Маємо досвід, яким охоче поділимося з британськими колегами. Й самі будемо ретельно навчатися.

Нашій бригаді є чим пишатися. Ми вважаємо себе кращою бригадою Збройних Сил України, тож першими й беремо участь у навчаннях такого рівня. Переконаний, що наша участь в операції «Орбітал» буде корисною як для інструкторів, так і для тих, хто проходить навчання. Тож все пройде найкращим чином», – сказав полковник Шаповалов.

«Я вже був в Україні, й коли виникла можливість ще раз приїхати до вас, мене підтримало як командування, так і моя дружина, – розповів командир операції «Орбітал» полковник британської армії Шон Уокер. – Ваша віра в перемогу, ваш патріотизм – надихають!

Операція «Орбітал» реалізується з 2015 року, й за цей час ми підготували близько 5 тисяч солдат та офіцерів.

93-тю бригаду запропонував нам Генеральний штаб, й ми знаємо про історію вашої військової частини. Сподівання від роботи з вами дуже високі.

Ми не будемо казати вам як і що правильно робити. Натомість поділимося власним досвідом, який буде вам в нагоді при виконанні бойових завдань в районі проведення АТО.

У вас також багато бойового досвіду, й ви знаєте набагато більше за нас, як воювати з росіянами. Тому наша операція – це, перш за все, співпраця. Підготовка бригади – нова для нас річ. У нас був фельдмаршал Монтгомері, який казав: «Важко в тренуванні. Проте потім битися легко».

Переконаний, наші програми дозволять вам воювати ще краще. І будьте вимогливими до інструкторів, питайте з них суворо».

Командир роти підтримки одного з королівських британських полків майор Деніел Рід стисло розповів про програму навчань, до якої входять базові навички піхоти, планування та накази, підготовка сержантського складу, командування та взаємодія, тактична медицина, протидія вибуховим пристроям тощо. Заняття триватимуть і по вихідним. Передбачені й нічні тренування.

«Ваші традиції, як і наші – народжені в бою. Працювати з 93-ю бригадою – великий привілей та честь. Наша система відрізняється від української, але разом ми розробимо те, що буде найкращим для всіх. Ми зробимо з вас найкращих солдат, якими ви тільки можете бути. Бажаю отримати задоволення від обміну досвідом!» – сказав майор Рід.

Після офіційної ознайомчої частини, військовослужбовці 93-ї ОМБр розійшлися по навчальниx класаx на заняття за різними фахами. Перші дні навчань присвячені теоретичним основам сучасного військового мистецтва. Їх проводять як офіцери, так і сержанти й капрали британської армії.

Так, наприклад, основні навички піхоти викладають сержант Натумбовіві (Роб), капрали Сіракі (Лепс) та Тавакі (Ті). Всі вони – з Фіджі.

«Завдання піхоти – наблизитися до противника в будь-яких умовах незалежно від театру бойових дій та нанести йому поразку. Головні якості піхотинця: патріотизм, ініціативність, гнучкість, взаємодопомога, самопожертва, фізична та психологічна витривалість, довіра та надійність. Впевненість в собі та людях. Бойовий дух – це віра в те, що ви все робите правильно. Заради товаришів, країни ви будете битися до кінця. Не лише за державу, але за те, в що вірите» – говорять британські інструктори бійцям 93-ї ОМБр.

Заняття проходять в дружній атмосфері в режимі діалогу, обміну думками й досвідом.

Джерело – 93-тя ОМБр

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа