6 рейтингових партій виступили за позбавлення депутатської недоторканності та очищення суддівського корпусу

Dyzajn-bez-nazvy-52

Реформу децентралізації продовжувати, депутатів позбавити недоторканності, а судову систему очистити від недоброчесних суддів – таку позицію озвучили представники політичних партій ВО «Батьківщина», «Голос», «Європейська Солідарність», «Сила і честь» та «Українська стратегія» 27 червня на дискусії з Виборчою Радою UA та Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ (РПР).

Про реформу Уряду 

“Наразі у  міністерствах повноваження директорів, заступників міністрів і державних секретарів чітко не розподілені, тому часто виникають конфлікти і непорозуміння”, – говорить представник партії “Голос” Павло Кухта.

Ростислав Павленко, кандидат в народні депутати від “Європейської Солідарності” вважає, що деякі функції міністерств треба делегувати громадським організаціям. “А самі міністерства – позбавити низки невластивих їм функцій, як-то керування великими державними підприємствами”, – додав від імені “Української стратегії” Володимир Бондаренко.

Безрезультатно реформувати Уряд лише через закони, бо це не гарантує призначення компетентних кадрів, наголошує народний депутат від “Батьківщини” Сергій Власенко.

Про децентралізацію влади

Реформу децентралізації влади слід завершити, з цим солідарні представники усіх політичних сил. А в “Українській стратегії” запропонували закріпити її здобутки у Конституції.

У “Європейській Солідарності” хочуть запровадити посади префектів, які б контролювали розподіл коштів із громадських бюджетів, а “Батьківщина” хоче віддати у відання представника Президента в регіонах лише ті сфери, які в компетенції Глави держави. При цьому районні ради та державні адміністрації треба зберегти із суттєвим зменшенням повноважень.

Про завершення реформи адміністративно-територіального устрою говорить і Олена Сотник, кандидат в народні депутати від “Сила і Честь”: “голову адміністративно-територіальної одиниці обирати шляхом голосування”.

Про реформу Парламенту та виборчого законодавства

Більшість присутніх представників партій підтримали запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками та відповідальності за “кнопкодавство”, а також скасування недоторканності народних депутатів.

Власенко наголосив, що “треба з’ясувати точну кількість населення України, аби пропорційно визначити кількість депутатів, які представляють їхні інтереси в Парламенті – це може бути приблизно 350-300 осіб”.

Кандидат в народні депутати від “Української стратегії” Ігор Алексєєв взагалі вважає принциповим скоротити кількість депутатів до 250 осіб. У регламенті роботи Парламенту треба закріпити статуси коаліції та опозиції, кажуть у “Сила і Честь”.

На думку представника партії “Голос” Романа Супруна, “кнопкодавства” треба позбутися через запровадження сенсорної кнопки для голосування, яка реагуватиме на відбиток пальця. Слід ввести і грошові санкції для депутатів за прогул 25% голосувань і позбавлення мандата за прогул 50% голосувань.

Про реформу антикорупційних органів 

Перезавантажити Національне агентство з питань запобігання корупції, спецслужби позбавити невластивих їм функцій – наприклад, розслідування економічних злочинів. Такої думки дотримуються майже всі представники політичних партій, які були на дискусії.

“Ми – суспільство, яке ментально орієнтоване на корупцію. На якість боротьби з корупцією впливає компетентність працівників антикорупційних органів, а не кількість цих органів”, – наголосив Власенко.

Необхідно запровадити автоматичну електронну систему перевірки податкових декларацій чиновників,  – пропонує Сотник.

Ярослав Юрчишин, кандидат в народні депутати від партії “Голос”, заявив про потребу ухвалення антикорупційної стратегії із залученням громадських експертів. Крім цього, треба повернути ст. 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

Майже всі партії виступили за перезапуск Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Джерело: РПР

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа