5 відеоісторій про українців, які воювали проти нацистів у лавах Об’єднаних націй

5 відеоісторій про українців, що воювали у різних арміях під час Другої світової війни зняв Олесь Санін. Ролики присвячені українським героям, які в лавах армій країн Антигітлерівської коаліції воювали проти нацизму. Скільки б не минуло часу, ми маємо зберігати пам’ять про наших героїв.
У роликах йдеться про 5 героїв-українців. Вони походили з різних країн, воювали в УПА, у морській піхоті США, у Червоній армії, у французькому підпіллі.
Петро Дмитрук– канадієць українського походження, льотчик бомбардувальника. Був збитий в небі над Францією, але вижив і приєднався до французького руху опору. Загинув у боротьбі з окупантами. Нагороджений Військовим Хрестом Франції.

Амет-Хан Султан – кримський татарин, льотчик-винищувач. Збив 30 літаків противника особисто і ще 19 у групових боях. Двічі Герой Радянського Союзу.  З гордістю відкрито називає себе кримським татарином.

Михайло Стренк – родом із Лемківщини, сержант Корпусу морської піхоти США, учасник бойових дій в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні під час Другої світової війни. Був серед шести військовослужбовців, які підняли прапор США над островом Іодзіма. Загинув у бою.

Галина Кузьменко — “Надя” –  уродженка Чернігівщини. Мати померла під час Голодомору, батько загинув у таборах. До німецької окупації мешкала на Донеччині. Під час війни приєдналася до підпілля ОУН, стала кулеметницею. Згодом опинилася в УПА в Карпатах. Була захоплена радянськими каральними органами. Пройшла тортури і ГУЛАГ.

Євген Березняк – уродженець Дніпропетровська, ветеран Другої світової війни. Рятівник Кракова, Герой України. Став прототипом головного героя роману «Майор Вихор».
Відео створені з ініціативи Кабінету Міністрів України та Українського інституту національної пам’яті.
При виробництві роликів використані матеріали: Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г. С. Пшеничного, Архіву кінохроніки “British Pathé” (Великобританія), Кримського телеканалу ATR, Телеканалу 1+1, Телеканалу Еспресо TV та Архіву Центру досліджень визвольного руху.

Завантажити відео у ТВ-форматі можна тут.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа