40-річчя Української гельсінської групи: виставка «В’язні сумління» та круглий стіл

Виставка «В’язні сумління»8 листопада, з нагоди 40-річчя створення Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод, в Музеї НаУКМА відкривається виставка «В’язні сумління».

Час: 10.00

Місце: Музей Національного університету «Києво-Могилянська академія» (вул. Сковороди, 2. Вхід із Контрактової площі, біля бібліотеки Антоновичів та Сонячного годинника)

Вхід вільний.

1 серпня 1975 року керівництво Радянського Союзу серед інших держав світу підписало Заключний акт Наради з безпеки та співробітництва в Європі, яким зобов’язувалося дотримуватися прав людини в межах Загальної декларації прав людини ООН від 10 грудня 1948 року. Для радянських дисидентів це був інструмент легальної боротьби за свої права. 9 листопада 1976 року була створена Українська Громадська Група сприяння виконанню Гельсінських угод (Українська гельсінська група) – правозахисна організація, заснована за ініціативою письменника і філософа Миколи Руденка, генерала Петра Григоренка, громадської діячки Оксани Мешко, письменника-фантаста Олеся Бердника, юриста Левка Лук’яненка. Українська гельсінська група приймала письмові скарги щодо порушення прав людини в Україні та українців за її межами, передавала цю інформацію в засоби масової інформації та урядам держав-учасниць Гельсінського процесу, – розповідає вступний стенд виставки.

Експозиція складається з 21 фотодокументального стенда, розповідає про історію українського правозахисного руху 1970-80-х років та містить документи й фотографії з особистих архівів членів УГГ і фондів Музею шістдесятництва. Зокрема, фотодокументальні стенди розповідають про засновників і членів Української гельсінської групи, репресії проти них, діяльність та міжнародну підтримку правозахисного руху в Україні.

Над виставкою працювали член УГГ, політв’язень, публіцист, історик дисидентського руху Василь Овсієнко і старший науковий співробітник Музею шістдесятництва Олена Лодзинська.

Організатори виставки «В’язні сумління»: Музей шістдесятництва й Український інститут національної пам’яті.

Виставка «В’язні сумління» триватиме до 15 листопада. Вхід вільний.

За лінком – стенди виставки у поліграфічній якості. Працівники освіти й культури, а також інші зацікавлені особи можуть завантажити й роздрукувати візуальний матеріал для поширення інформації про український правозахисний рух, використання з освітньою чи іншою некомерційною метою. Під час використання цих матеріалів у публічному просторі зазначення організаторів виставки є обов’язковим.

Також 8 листопада відбудеться круглий стіл “Український правозахисний рух 1970-1980-х років у боротьбі за права людини та українську державність”. Програма, теми доповідей та учасники  дискусії за лінком.

Час: 11.00 – 17.00

Місце: Музей Національного університету «Києво-Могилянська академія» (вул. Сковороди, 2).

Інформаційні матеріали про заснування українського гельсінського правозахисного руху за посиланням.

Програма заходів до відзначення 40-річчя Української гельсінської групи за лінком. Звертаємо Вашу увагу, що програма оновлюється, тож слідкуйте за змінами на сайті та у соціальних мережах Українського інституту національної пам’яті.

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа