4 питання й відповіді про екстрену контрацепцію

Таблетки екстреної контрацепції (ТЕК) — пігулки, що не дозволяють розвинутися вагітності після незахищеного статевого акту. Вони або не дають пройти нормально овуляції, або не дозволяють вже заплідненій яйцеклітині закріпитися на матці. Замовити пігулки можна за посиланням https://apteka911.ua/shop/lekarstvennyie-preparatyi/ekstrennaya_kontratseptsiya на сайті медичної інформаційної системи apteka911.

apteka911

Коли треба прийняти ліки?

Препарати цієї групи мають різний термін вживання. Зазвичай випити їх треба протягом 72-120 годин після сексу без захисту. Більш детальна інформація зазначена в інструкції. Чим раніше ви приймете таблетку, тим більше буде ефективність від гормонального складу пігулок.

Що входить у склад таблеток?

Екстрена контрацепція частіше має гормональний склад. Найпоширеніші компоненти:

  • прогестин або левоноргестрел;
  • антигестаген;
  • комбінація прогестину й естрогену.

Не завжди коректно розділяти препарати на гормональні або негормональні. Адже у складі може бути левоноргестрел і міфепристон, які мають стероїдну структуру. 

Які можуть бути побічні ефекти?

Будь-який препарат має побічні ефекти. У таблеток екстреної контрацепції є низка побічних ефектів: головний біль, біль унизу живота, нудота, запаморочення, біль молочних залоз тощо. При прийманні прогестинового ряду нудота набагато рідше зустрічається.

Можуть іноді бути й порушення у менструальному циклі. Іноді змінюється характер менструальної кровотечі — вони можуть бути нерегулярними, з’являтися раніше до загальної менструації. Або може бути затримка у циклі.

Чи безпечно приймати ліки екстреної контрацепції?

Серйозні ризики для здоров’я жінки при застосуванні ТЕК відсутні. Це безпечний та досить ефективний спосіб попередити небажану вагітність. Підходить він майже всім жінкам. Враховуйте, що препарат для планової контрацепції можна вживати вже на наступний день після приймання таблеток ЕК. Для цього не треба чекати на новий менструальний цикл.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа