23 – 24 квітня 2016 р. у Черкасах та на Чигиринщині відбудуться 21-ші вшанування героїв Холодного Яру

4 квітня 2016 р. в Києві в актовій залі бібліотеки ім. Реріха (директор Іванка Щербина) відбулося засідання оргкомітету з вшанування борців за волю України різних епох “Холодний Яр-2016”. У роботі взяли участь голова оргкомітету Роман Коваль, його заступники Юрій Сиротюк, Богдан Легоняк, Леся Островська, Дмитро Кухарчук-“Сліп”, члени оргкомітету Микола Суховий, Андрій Ротач, Леонід Ісаков, Сергій Василюк, Юрій Ботнар, Борис Скребцов, Олег Макаренко, Сергій Воронов, Яна Бондаренко, Тарас Силенко, Максим Селюзкін, Олесь Павлютин, Катерина Тищенко, Владислав Карпенко та інші.

Леся Островська і Богдан Легоняк доповіли про стан справ з підготовкою двох пам’ятників – гайдамацькому ватажку 18 ст. Гнатові Голому та братам Чучупакам.

Заступник командира Центру спеціальної тактичної підготовки “Білий вовк” Андрій Ротач розповів про програму, яку представить його організація: зйомка з БПЛА (квадрокоптер) заходів, що відбуватимуться в Черкасах, Мельниках, на берегах Гайдамацького ставу та на хуторі Буда (з демонстрацією на екрані), “Тактична медицина” (навчання всіх бажаючих основам медицини й надання першої медичної допомоги), “Збирання АК”, “Кінологія” (показові виступи та тренування кінологів).

Виконувач обов’язків начальника відділу культури Черкаської обласної державної адміністрації Микола Суховий розповів про рішення голови держадміністрації Юрія Ткаченка фінансувати фестиваль “Холодний Яр-2016”. Участь у ньому візьмуть гурти “Тінь Сонця” (Київ), “Друже музико” (Одеса), “КораЛЛі” (Івано-Франківськ), “Вертеп” (Дніпропетровськ), “Спів братів” (Черкаси) та інші гурти, а також кобзар Тарас Силенко, барди Володимир Гонський і Сергій Шматок (Київ), поет Василь Ковтун (Київ), театр “Шарж” (Ужгород). Планує взяти участь і 5-й військовий оркестр штабу Військового оперативного командування “Схід”.

Призначено лідера гурту “Тінь Сонця” Сергія Василюка художнім керівником музичного фестивалю “Холодний Яр-2016”, а режисера Черкаського академічного музично-драматичного театру Олеся Павлютина – режисером вшанування.

Черкаська обласна державна адміністрація вирішила оплатити 30 бігбордів з інформацією про вшанування в Холодному Яру та в Черкасах і забезпечити доставку учасників урочистостей автобусами з Черкас у Холодний Яр на 2-й день ушанувань. У Черкасах та на хуторі Буда пройдуть ярмарки народних ремесл і книжкова толока, на якій будуть представлені нові книжки, зокрема Історичного клубу “Холодний Яр”.

Після освячення зброї на берегах Гайдамацького ставу голова Черкаської обласної державної адміністрація Юрій Ткаченко нагородить відзнакою “Холодний Яр” (на подання командирів) учасників АТО, які відзначились у боях з російськими окупантами.

23 – 24 квітня в Холодному Яру відбудуться й Всеукраїнські змагання для молоді з пішого мандрівництва “Весняний рейд” ім. пластуна та кіборга Євгена Подолянчука. Участь у змаганнях візьмуть більше ста молодих хлопців та дівчат із 14 країв України. Захід розрахований на 3 вікові категорії команд, включаючи юнацтво від 11 років. Змагання розпочинаються 23 квітня о 8:00 в с. Гуляйгородок Черкаської області (урочище Шаєва гора). Зголоситися до участі можна до 20 квітня на сайті заходу http://springraid.org.ua

У ці ж дні Рада козацьких отаманів збирає козаків у Холодному Яру на триденний вишкільний козацький табір “Гайдамацька Січ”.

Це тільки частина заходів із вшанування козацтва Холодного Яру.

Наступне засідання оргкомітету відбудеться в Києві 12 квітня – на річницю загибелі Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака.

Закликаємо здійснювати пожертви на вшанування борців за волю України.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа