222 графічні твори унікального українського мистця передали до Національного художнього музею України

Сьогодні, 1 лютого 2020 року до колекції Національного художнього музею України передали 222 графічні твори  відомого українського художника, першого ректора  української Академії мистецтв Федора Кричевського. 

Ці картини були викуплені спільнотою випускників Києво-Могилянської бізнес-школи, щоб подарувати музею.

Раніше у фондах музею було 35 графічних творів, 55 живописних робіт, архів художника і навіть мольберт Кричевського. А тепер разом із подарованими роботами музейна збірка художника стане найрепрезентативнішою у світі! На дослідження цієї колекції найближчим часом буде оголошено конкурс, а за результатами – видано монографію.

111

Федір Кричевський – видатний український митець-маляр, один з фундаторів сучасної школи українського малярства, перший ректор Української академії мистецтв. Митець розробляв у своїй творчості величний монументальний стиль, синтезуючи у ньому здобутки європейського мистецтва від середньовіччя до новітнього часу.  Серед його учнів – Тетяна Яблонська, Сергій Григорєв та ін. метри українського малярства 20 сторіччя. Твори Федора Кричевського відомі у світі, свого часу експонувалися на Венеційській бієнале. Після Другої світової війни Федір Кричевський став «неблагонадійним», радянська влада позбавила його усіх  титулів, звань, помешкання, власної майстерні і викладання. Художник помер 1947 році в Ірпені.

Автор відомих картин «Три віки», монументального триптиху «Життя», «Довбуш», циклу «Катерина» та багатьох інших.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа