В Одесі Президент нагородив курсантів-нахімовців за патріотизм

odes4

Серед безлічі заходів, що відбулися у рамках візиту Президента України Петра Порошенка до Одеси з нагоди 71-ї річниці визволення міста від фашистських загарбників, найбільш хвилюючим був епізод нагородження ним курсантів-нахімовців на борту фрегата «Гетьман Сагайдачний». Цим він віддав належну шану не лише військово-морській столиці країни, але і військовим морякам та їхній юній зміні.
А ще у цю мить всі згадали те аматорське відео, на якому курсанти-нахімовці рівно рік тому в окупованому Криму співали гімн України під час підняття в їхньому училищі прапора Росії. Як написав тоді у соцмережі Facebook керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, 21 березня 2014 року був «чорний день» Академії ВМС України ім. Нахімова у Севастополі. «Але  останні кадри цієї жалюгідної сцени були воістину величні. Під час заміни державного прапора України на прапор Російської Федерації вірні українській присязі курсанти співають гімн України, хоч «новонавернені» силкуються заглушити їх музикою оркестру», – зазначив Тимчук.

odes5
Після того велика група курсантів-нахімовців і їхніх викладачів змушена була залишити Крим і переїхати до Одеси. Тут їх радо зустріли у стінах Військової академії.  Тож офіцери, мічмани, старшини, матроси і курсанти продовжили військову службу і навчання у Південній Пальмірі. Прибульцям із Севастополя виділили окремий поверх у щойно відремонтованому гуртожитку, забезпечили новою формою.
Влітку минулого року 17 курсантів Академії ВМС ім. Нахімова, які були передислоковані з окупованого Криму, направлено на навчання до Франції і Великобританії. Майбутні офіцери перед цим посилено вивчали англійську мову, адже їм доведеться брати участь у спільних міжнародних операціях. З 1 вересня до отримання звання лейтенанта у Великобританії розпочали навчання 10 курсантів, а у  Франції – 7. Водночас курсанти другого і третього курсів проходять морську практику на кораблях НАТО.

odes6
Згодом вони стануть опорою українського військового флоту, про початок пілотного проекту відродження якого оголосив у Одесі Петро Порошенко. За його словами, з урахуванням усіх реальних загроз національній безпеці України, військовий флот повинен бути сучасним, високотехнологічним і взаємосумісним з країнами-партнерами. «Подібно до того, як ми за рік з нуля створили боєздатну армію на суші, ми здатні повторити подібне диво і на морі», – заявив президент. Він запевнив, що до роботи з відродження ВМФ будуть залучені вітчизняні та зарубіжні експерти. Бойове ядро флоту складуть кораблі-носії ударної зброї, берегові ракетні та артилерійські комплекси, а також морська авіація і морська піхота. Для безпеки та обороноздатності України в Азово-Чорноморському регіоні необхідно в найкоротші терміни розробити і реалізувати державну цільову програму розвитку кораблебудування на період до 2035 року, додав Порошенко.
Тож, не зважаючи на всі труднощі та військову агресію Кремля, Україна дбає про зміцнення своєї морської могутності й підготовку надійних морських вояків.
Сергій Горицвіт
На світлинах: Президент України вручає нагороди нахімовцям, курсанти-нахімовці співають гімн України при піднятті прапора Росії, тепла зустріч нахімовців в Одеському військовому училищі.
Відео: Курсанти Нахімовського училища співають гімн України на піднятті прапора  РФ тут.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа