1096 днів кримського спротиву

26 лютого Україна і світ відзначили День кримського опору. Саме  26 лютого 2014 року акцією в Сімферополі громадяни України фактично розпочали опір російським окупантам, які намагалися в цей день захопити Верховну Раду Криму.

Зокрема, в Києві відбувся Марш Солідарності на підтримку єдності України.

Організаторами заходу виступили  Всесвітній Рух Патріотів України, Меджліс кримськотатарського народу, Кримськотатарський Ресурсний Центр, Крим SOS, ГО «Полонені», ГО «Ліберально-демократична ліга Україна» та інш.

Учасники вшанували пам’ять всіх загиблих в боротьбі з російськими окупантами, зокрема, кримчан, поклали квіти до меморіалу Небесної Сотні після чого пройшлися маршрутом Алея Небесної Сотні – вулиця Інститутська – вулиця Шовковична – вулиця Грушевського – Європейська площа – вулиця Хрещатик – Майдан Незалежності під українські та кримськотатарські пісні, вигукуючи «Крим – це Україна!», «Слава Україні! Героям слава!», «Герої не вмирають!», «Ні! – геноциду кримськотатарського народу!», «Путін, руки геть від Криму!».

Традиційно вимагали звільнення всіх українців і кримських татар-політв’язнів Кремля, припинення репресій проти проукраїнськи налаштованих кримчан, повернення Криму, виведення окупаційних військ з України.

Також були озвучені вимоги до влади розробити чіткий план де окупації Криму й заходи з підтримки проукраїнських активістів на окупованих територіях та вимоги до Росії із допущення в Крим представників українських урядових і правозахисних установ, а також міжнародних організацій задля моніторингу із дотримання прав людини на півострові.

«Складається враження, що питання Криму намагаються відсунути на другорядний план, замовчувати. Ходять розмови про здачу Криму, передачу його в оренду РФ і таке інше. Та хай не сподіваються – український народ вкупі з кримськими татарами, діаспорою, дружніми нам країнами не дадуть «злити» Крим. Вимагаємо у світової спільноти посилення економічного та політичного тиску на Росії,а в української влади – більш чіткого плану дій з де окупації півострову», – наголосив голова київської організації Всесвітнього Руху Патріотів України Василь Болгарин.

Додамо, що подібні акції відбулися в десятках країн світу, навіть в Москві в марші пам’яті російського опозиціонера Бориса Нємцова взяла участь колона з кримськотатарськими та українськими прапорами (до речі, вечір пам’яті Нємцова відбувся і в Києві).

Також з 2 по 16 березня 2017 року відбудеться флеш-моб “Крим – це Україна”, в рамках якого кожен бажаючий може зробити фото з плакатом учасника АТО, плакатиста Юрія Неросліка “Крим – це Україна”  і викласти в інтернет.

OPAD

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа