10 років тюрми за бронежилети для української армії

Польські бронежилети для нацгвардії будуть знищені, а волонтери, що їх купили, можуть отримати до  10 років ув’язнення
Понад 270 бронежилетів волонтери Фундації «Відкритий Діалог» вже передали Збройним Силам України, утому числі –  перенесли на собі через польсько-український кордон. Цей метод називається «мураха», і потребує багато часу і волонтерів для доставки більш-менш пристойної партії таких потрібних засобів захисту.

29 березня волонтери організували поставку великої партії бронежилетів найвищих стандартів – 4 категорії (НАТО). Польською прикордонною та митною службою гуманітарна допомога з 42 куленепробивних жилетів була затримана. Причина – відсутність ліцензії на постачання такого обладнання. На жаль на той момент представники фонду вважали бронежилети засобом захисту. Згодом до бронежилетів додалася партія із 116 касок, які везли інші волонтери. Засоби захисту були придбані легально, за зібрані з дозволу польського уряду кошти волонтерів.

За інформацією від польських журналістів, у вівторок, 22 липня, заступник прокурора м. Замостя, що веде справу, перевів Романа Кушніра, Андрія Хавунко та ще більше десятка волонтерів Фундації зі статусу свідків у статус звинувачуваних. Наразі затриманому водію та причетним волонтерам загрожує до 10 років ув’язнення за порушення митного законодавства, а саме ж обладнання буде знищено.

Якщо не вдіяти заходів.

Для вирішення проблеми та звільнення Романа і Андрія потрібно підтвердження призначення цих бронежилетів від українського уряду. Наразі ми очікуємо листа від уряду України про те, що вказана партія бронежилетів є благодійною допомогою, не підлягає реалізації, і буде безкоштовно передана підрозділам ЗС України.

Довідково.
Фундація у співпраці з українською діаспорою у Польщі з листопада 2013 року втілює у життя програми допомоги у зв’язку з останніми подіями в Україні. Зокрема, Фундація організовує гуманітарну допомогу (у тому числі й збір засобів, які мають рятувати здоров’я та життя).

Раніше Андрій Парубій приймав допомогу Фундації «Відкритий Діалог» особисто та через свого радника Андіря Габрова. Про що надавали підтвердження отримання касок, бронежилетів та грошової допомоги у розмірі понад 300 тис грн. Відповідні подяки та грамоти надавалися Фундації від Самооборони та Парубія особисто.

Фундація, зокрема, передала медичним закладам понад 14 760 одиниць медикаментів, понад 270 куленепробивних жилетів для Самозахисту Майдану та Національної Гвардії, відправила понад 50 волонтерів (у якості спостерігачів та координаторів надання допомоги), прийняла понад 60 біженців з Криму (багатодітні сім’ї кримських татар) у Львівській області, надала допомогу 30 біженцям з України у Польщі (зокрема взяла під свою опіку 12 поранених), профінансувала закупівлю протезів рук та сателітарного трансмісійного комплексу. Ці дії фінансувалися з громадських пожертв та внесків, яких зібрано уже понад 2 400 000 грн.

Андрій Шумський
Керівник прес-служби
Фундації «Відкритий Діалог» Україна

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа