Хто нагадає Трампові 1938?

Йосиф Сірка

Минулого року чеський Сенат, з нагоди 85-ої річниці підписання сумнозвісної угоди західними державами, нагадав світові про 30 вересня 1938 р., як справжню зраду , яка стала доказом того, що «поступки аґресорові не приносять нічого доброго. Тому не можна йти йому на поступки і тепер». У Чеській Республіці часто проводять паралелі між Гітлером і Путіним – та сама риторика, ті самі дії.

У Чехії часто проводять паралелі між Гітлером та Путіним: та сама риторика, ті самі дії. Фото: ЧТК, лютий 2022 року, мітинг на Вацлавській площі у Празі

Угоду, яку підписав райхсканцлер Третього Райху А.Гітлер, премєри-міністери В.Британії Н. Чемберлен, Франції Е.Деладьє та премєр-міністер Королівства Італія Б.Муссоліні, в Чеській Республіці часто порівнюють з вимогами учня Гітлера – Путіна.

Метою Мюнхенської угоди, без участі Чехословаччинир, було «уникнення війни». Тодішній чехословацький контекст часто перегукується із нинішнім навколо України. Нагадаємо, що політика «умиротворення аґресора ні до чого доброго не призвела. Крім того, Гітлер спочатку домігся угоди, а потім загарбав спочатку Чехію та Моравію, а Словаччині дозволив проголосити фашистську республіку, яка стала його «союзником».

Прикро, що саме колишній президент та сьогоднішній кандидат на президента США – Дональд Трамп, вдався до «вдалої»риторики Гітлера, яка дозволила йому знищити одну з найдемократичніх державних утворень в Европі, після Першої світової війни – Чехословацьку Республіку. Можна припустити, що Трамп не знає про те, що саме Чехословаччина є прикладом того, як не слід піддаватися забаганкам аґресора. Оскільки колишній чехословацький контекст перегукується з нинішнім навколо України, коли лунають голоси, що треба віддати Путіну деякі реґіони, задля припинення війни (Трамп – за 24 години!), то це свідчить про «втрату памяті», що в медицині позначають як «альтцгаймер».

Незважаючи на те, що в США 10-ки тисяч прихильників Трампа українського походження – ніхто з них (включно з депутаткою від Республіканської партії В.Спарц – яка, за походженням, є українкою) не спромоглися пояснити Трампові, що Путін(як шанувальник і знавець Гітлера) цілковито дотримується гітлерівської тактики у своїй аґресії. Якщо йому віддати українські землі сьогодні, то завтра він піде з погрозою атомної бомби і вимагатиме повернення Аляски, а потім і всієї Европи, бо ж сьгодні вже всюди знайдете «насіння» російського фашизму, яке за останні 34 роки запустило «імперсько-московське» коріння».

Чемберлен, Даладьє, Гітлер та Муссоліні під час підписання Мюнхенської угоди.

Будемо сподіватися, що, нарешті, запрацює Міністерство закордонних справ України, яке буде доносити до світа, що йдеться не про «визволення російськомовних» громадян України, про їх винищення – ЕТНОЦИД – про який російське телебачення вже відверто щодня говорить на державних каналах РФ.

Порушення кремлем усяких писаних і не писаних законів та угод, міжнародних правил та норм поведінки під час війни, щоденні злочини проти людства бомбардуванням лікарень, шкіл, цивільної інфраструктури та мирного населення є тим доказом злочинности російського аґресора, якого не задовільнить жодна частина суверенної теритьлорії суверенної держави, бо ж йденться не про цивілізованого аґресора, але про АНТИЛЮДСЬКОГО монстра, який, свою нездатність жити по-людськи, демонтструє загрозою вжити атомну бомбу.

 Сьогодні Мюнхенську угоду, загалом, прийнято вважати невдалим актом умиротворення, і цей термін став «символом марности, заспокоєння експансіоністських – тоталітарних держав». Різниця між Гітлером та Путіним залишається в тому, що перший погрожував аґресією сусідам, а другий погрожує атомною бомбою. Потрібно докласти зусиль до того, не як «умиротворити» кремлівського вбивцю вже мільйонів (Ічкерія, Грузія, Сірія, Африка, Україна), але, як його поставити перед трибунал або примусити до вибору смерти його вчителя – фюрера!

Торонто, 10.4.24 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа