Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 23.03.2023

xujlo

1. російська нафта систематично продається за цінами, що набагато перевищують «стелю» в $60.
– У понеділок британська неурядова організація Global Witness випустила доповідь, в якій сказано, що російська нафта систематично продається за цінами, що набагато перевищують «стелю» в $60, запроваджену країнами G7 у грудні 2022 року.
– Значна кількість російських вуглеводнів, як і раніше, надходить в обхід санкцій на європейський ринок, забезпечуючи москві доходи, необхідні для фінансування військової машини.
– Як відомо, сиру нафту важко відстежити на світових ринках. Її можна легко змішувати з іншими сортами у транзитних країнах, створюючи більшу партію, походження якої неможливо визначити.
– Процес переробки також видаляє всі сліди походження сировини.
– Складна мережа судноплавних компаній, які мають прапори офшорних юрисдикцій, додає таємничості. Деякі з них звинувачуються в тому, що допомагають росії приховувати походження нафти, що експортується.
– Один із потенційних маршрутів до Європи проходить через Азербайджан, який межує з росією та є початковою точкою трубопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан.
2. За фінансовий рік, що завершився цього тижня, росія інвестувала до Ірану $2,76 млрд, ставши найбільшим іноземним інвестором.
– Іран відрізаний від світової економіки санкціями ООН, США, ЄС.
– Навіть Китай, який активно купує іранську нафту (зі знижкою, як тепер і російську), не поспішає вкладати гроші в іранську економіку. Минулого фінансового року він інвестував лише $131 млн.
– У 2021 р. іноземні інвестиції в Іран становили лише $1,45 млрд, за даними ООН.
– Одна з областей співпраці, потенційно вигідна для Тегерана, — постачання дронів, які росія використовує для бомбардування об’єктів в Україні, переважно цивільних.
– Представники Ірану, щоправда, продовжують заперечувати, що вони використовуються у війні.
3. росія збільшила вивіз цінних металів до Китаю.
– Постачання платини з росії до Китаю зросли у фізичному вираженні у 279 разів у січні–лютому 2023 року порівняно з аналогічним періодом минулого року.
– Обсяги експорту збільшились з 5,99 кг до 1,67 т. У грошовому вираженні постачання зросли в 265 разів – з 0,2 млн до 53 млн доларів.
– Також у 8,5 разів збільшився фізичний обсяг постачання паладію — з 0,32 т до 2,71 т, а в грошах він зріс у 5,6 разу — з 27 до 152 млн доларів.
– Експорт ще одного металу платинової групи – родію – збільшився у сім разів у фізичному вираженні – з 26,2 кг до 0,19 т і в шість разів у грошах – з 13 млн до 76 млн доларів.
4. З 2022 року в росії стало на 20% менше моделей автомобілів.
– На початку 2023 року в росії продавали 486 моделей машин, що на 132 менше, ніж роком раніше.
– За цей період зросла частка китайських брендів. Зараз китайські автокомпанії займають 36% ринку, тоді як на початку 2022 року їхня частка становила не більше 10%, наприкінці 2021 року — 9%, а наприкінці 2020 року — лише 4%.
5. Російські авіакомпанії в 2022 році знизили перевезення вантажів майже на 60%.
– Таким чином, вони знизилися до рівня 20-річної давності — 2001 року.
– Така ситуація виникла через міжнародні санкції, які обмежили доступ російських вантажоперевізників на закордонні ринки та призвели до ризиків арештів їхніх літаків.
– Так, досі польоти не відновив лідер російського вантажного авіасектору – компанія AirBridgeCargo (2021-го входила до ТОП-15 найбільших вантажних авіакомпаній світу).
– Перспективи російської вантажної авіації безпосередньо пов’язані з нормалізацією міжнародних відносин і зараз проглядаються погано, вважають експерти.
6. У фінському порту Котка затримано вантажне судно з добривами, частина яких нібито пов’язана з російською фізособою, що перебуває під санкціями ЄС, повідомила фінська YLE.
– За інформацією ЗМІ, на борту судна Smew близько 20 тисяч тонн добрив ринкова вартість вантажу 10-12 млн євро.
7. Чехія продовжить заборону на видачу віз росіянам і білорусам до кінця березня 2024 року.
– Таку заборону країна ввела одразу після початку російської військової агресії.
– У червні минулого року вона продовжила дію заходу до березня 2023 року.
8. У Естонії виявили понад 1500 спроб обійти санкції проти росії.
– «Ми докладаємо всі сили – як увесь державний сектор, так і окремо – щоби не допустити обходу санкцій. Ми вже виявили понад 1500 спроб їх обійти, – заявила міністр фінансів країни.
– Вона закликала посилити механізми контролю за дотриманням обмежень, накладених на росію.
9. Індія звинуватила росію у зриві контракту на постачання систем С-400.
– Санкції, що відрізали російський військово-промисловий комплекс від західних технологій і компонентів, поставили на межу зриву виконання контрактів із найбільшим покупцем російської зброї.
– Індія, куди йде 20% російського збройового експорту, зіткнулася із затримками з боку російських постачальників.
– Проблеми, зокрема, виникли із укладеним у 2018 році контрактом на продаж зенітних ракетних систем С-400. За $5,4 млрд “Рособоронекспорт” взявся поставити в Індію п’ять полкових комплектів С-400 “Тріумф” і обіцяв завершити передачу комплексів до кінця 2024 року.
– Проблеми також виникли з постачанням запчастин для військових літаків, які москва постачала Індії за радянських часів.
– Міноборони Індії не зможе освоїти бюджет, виділений на модернізацію цьогорічного озброєння, заявив представник ВВС країни.
10. Міжнародна федерація хокею (IIHF) продовжила усунення збірних росії та білорусі на сезон-2023/24.
11. НАЗК включило популярну мережу гіпермаркетів Metro до списку «міжнародних спонсорів війни».
– У компанії повідомили, що Metro засуджує вторгнення в Україну, але продовжить діяльність у росії, оскільки «несе відповідальність за 10 000 своїх колег у рф».
– До списку також включені, зокрема, американська Procter & Gamble та французька Auchan.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа