Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.08.2023

sputnik

1. росія стає аутсайдером у космічній сфері.
– Вчора Роскосмос прозвітував про якусь «нештатну ситуацію», через яку нещодавно запущена до поверхні Місяця дослідницька станція «ЛУНА -25» не змогла вийти на «передпосадкову орбіту із заданими параметрами» та жорстко впала на поверхню Місяця.
– Спеціальна Держкомісія зараз встановлює причини, чому станція розбилася об поверхню Місяця через збій у роботі імпульсно-доплерівського радара — вимірювача висоти.
– Катастрофа з ЛУНОЮ-25 може спричинити припинення дослідницьких програм Роскосмосу на найближчі десятиліття.
– Тим часом сама катастрофа свідчить про серйозні системні проблеми російського космосу.
– росія повністю вибуває з космічних перегонів, тим більше з дослідження Місяця.
– І переходить до списку країн, не здатних запустити нічого складнішого за кубсати, надмалі кілограмові супутники, які збирають студенти.
2. У росії спостерігається дефіцит дизелю.
– Аграрії в деяких регіонах рф зіткнулися з різким зростанням цін на дизельне паливо та перебоями у його постачаннях.
– Проблеми виникли на тлі збирання врожаю та підготовки до майбутнього посіву: за тиждень ціна на літнє дизельне паливо підвищилася більше ніж на 5%.
– Оптові ціни на дизель в рф різко зростають з липня і за неповні два місяці підскочили на 28%.
– Проблеми виникли з транспортуванням нафтопродуктів: терміни доставки залізницею значно зросли, і в деяких випадках чекати доводиться до 90 днів.
– Одночасно в рф продовжує дорожчати і бензин. Зростання цін на Аі-92 з початку року перевищило 70%.
3. Свинина та курятина у росії подорожчали на 20-30%.
– У порівнянні з минулим роком зростання склало близько 40%, за серпень ціни зросли через стрибок курсу валют.
4. За сім місяців 2023 року Китай купив російського трубопровідного газу майже як за весь 2022 рік.
– Постачання трубопровідного газу з росії за січень-липень 2023 року коштували Китаю $3,942 млрд, показник майже досяг рівня за весь 2022 рік, коли загальна сума закупівель склала $3,98 млрд.
– Зростання вартості поставок за січень-липень цього року склало 98,98% порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли Китай закупив у рф трубопровідного газу на $1,98 млрд.
– Тим часом, минулого року в Китай по “Силі Сибіру” було поставлено 15,5 млрд кубометрів, на 2023 рік заплановано постачання обсягом 22 млрд кубометрів.
5. Китай розглядає можливість повного скасування віз для росіян, — консул-аташе КНР в Казані Чень Божуй.
– Під час Глобального форуму молодих дипломатів в рф представник Китаю нагадав, що візи для туристів з рф, які приїжджають до Китаю групою, вже не потрібні.
– Наразі МЗС розглядає можливість повного скасування візового режиму з росією.
6. Молдова суттєво скоротила штат російського посольства в країні і вислала 45 дипломатів і робітників російського посольства в Кишиневі.
7. Китай допомагає Росії з озброєнням.
– З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Китай відправляв в рф гелікоптери, безпілотники, приціли та компоненти для військового виробництва.
– Як вказують журналісти, російські компанії, в тому числі ті, що знаходяться під санкціями, що займаються виробництвом ракетних установок, бронетехніки і стратегічних бомбардувальників, отримали десятки тисяч поставок з Китаю в першому кварталі цього року.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа