Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 03.07.2023

sanctions-18

1. Долар на Мосбіржі подорожчав до 90 рублів. Євро торгується вище за 98 рублів вперше з 29 березня 2022 року.
2. Мінфін росії підготувався до скорочення видатків бюджету у 2024 році.
– Мінфін рф запропонував скоротити витрати бюджету в 2024 році через зростаючий розрив між доходами і видатками.
– Там вважають за необхідне урізати на 10% витрати за всіма статтями, крім соціальних та «захищених».
3. У росії поточні продажі валюти найбільшими експортерами впали до 6-7 млрд у квітні-травні, що в середньому в 3.5 рази нижче, ніж у середині 2022 року.
– Подібний провал пов’язаний з тим, що все більше розрахунків відбувається у національній валюті, як у рублях, так і використовуючи юані та індійські рупії.
4. Російський ЗПГ втрачає експорт.
– У I півріччі 2023 р. обсяги ЗПГ з росії, що вирушають на експорт, впали на 9,4%, до 14,4 млн т.
– Однак до Європи експорт зрідженого природного газу, як і раніше, залишається стабільним, незважаючи на загальне падіння – 9 млн т у I півріччі.
– Причина цього — необхідність Європейського союзу компенсувати різке скорочення імпорту трубопровідного газу із рф.
– Загальне падіння закордонних поставок відбулося через скорочення обсягів експорту до країн Азіатсько -Тихоокеанського регіону.
– До кінця червня 2023 р. Китай та інші сусідні країни отримали з росії 5,2 млн т ЗПГ. Скорочення за підсумками I півріччя 2023 р. становило понад 1,8 млн т – за аналогічний період 2022 р. постачання становило 7 млн т.
– Обсяги виробництва ЗПГ у росії знизилися через капітальний ремонт технологічних ліній на «Ямал ЗПГ».
– Також падіння експорту може бути пов’язане з тим, що азіатські покупці, наприклад Пекін, що диверсифікують джерела закупівель з інших країн – США, Катар.
5. Продажі кардіологічних препаратів у росії зросли на 16% до рівня 2021 року.
– Роздрібні продажі лікарських засобів від серцево-судинних захворювань за перші п’ять місяців 2023 року у грошовому вираженні зросли на 16% порівняно з аналогічним періодом 2021 року.
– Експерти пояснюють зростання продажів лікарських препаратів від серцево-судинних захворювань у грошах підвищенням їх вартості.
6. Запаси бензину в росії “є тільки на папері”: рф зіткнулася з нестачею бензину.
– З початку року біржові ціни на бензин у рф злетіли більш ніж на 70% і наприкінці червня оновили історичні рекорди.
– Перед сезонними ремонтами нафтопереробних заводів у росії формували «недоторканний запас» бензину, який на квітень мав налічувати 2 млн. тонн.
– Але тепер, коли НПЗ зупинили роботу через профілактику, це паливо на ринок так і не надійшло. Можливо, «запаси були лише на папері».
– Великі нафтові компанії навмисно притримують обсяг бензину, щоб підняти ціни ще вище.
– Дорогий бензин потрібний нафтовикам, щоб компенсувати різке скорочення виплат із бюджету.
– Йдеться про так званий демпферний механізм, який російська влада запустила у відповідь на бензинову кризу 2018 року: якщо внутрішні ціни на бензин нижчі за експортні, уряд доплачує нафтовикам різницю зі скарбниці, і навпаки — якщо внутрішні продажі вигідніші, компанії платять підвищений «податок».
7. Минулого тижня російські морські потоки сирої нафти на міжнародні ринки значно збільшилися, досягнувши семитижневого максимуму.
– Це різке зростання можна пояснити падінням попереднього тижня, яке було пов’язане з технічним обслуговуванням.
– Потік сирої нафти через російські порти збільшився приблизно на 1,3 млн барелів на день тижня, що передував 2 липня.
– На двох ключових експортних терміналах спостерігалося збільшення потоку, наслідуючи усталену схему, пов’язану з технічним обслуговуванням.
– Хоча збільшення обсягів поставок спостерігалося у всіх регіонах, найбільше зростання спостерігалося в портах Балтійського та Тихоокеанського регіонів, які сильно постраждали під час спаду попереднього тижня.
8. Литва в рамках обговорення санкцій Євросоюзу проти рф пропонує заборонити країнам ЄС укладати нові контракти з “Росатомом”, заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.
– «До консенсусу (з приводу введення санкцій проти «Росатому») прийти поки не виходить, незважаючи на те, що ми пропонували всілякі способи того, як можна зробити»,— заявив міністр.
9. Статки найбагатших росіян з початку року зросли на $16,5 мільярда.
– Всього до списку мільярдерів Bloomberg на початку липня 2023 року увійшли 24 росіянина.
– За оцінками агентства, їхній загальний статок на 3 липня становив $289,21 млрд.
– Лідером із приросту капіталу за підсумками першого півріччя став засновник нафтової компанії ЛУКОЙЛ Вагіт Алекперов. З початку року його статки зросли на $4,8 млрд — до $20,2 млрд.
– Найбагатшим серед бізнесменів з росії, за даними Bloomberg, є основний акціонер гірничо-металургійної компанії «Норільський нікель» Володимир Потанін, чий статок оцінюється в $28,5 млрд. Проте з початку року його статки скоротилися на $28,9 млн.
– Найбільше з початку року серед росіян втратив, за підрахунками Bloomberg, засновник компанії «Єврохім» та Сибірської вугільної енергетичної компанії (СУЕК) Андрій Мельниченко. Його статки зменшилися на $1,57 млрд і склали $11,6 млрд.
10. В Італії заморожено активи російських олігархів на 2 млрд євро ($2,5 мільярда).
– Це загальна сума активів, що підпали під санкції, починаючи з російського вторгнення в лютому 2022 року і до кінця червня 2023 року.
– Про це повідомляє підрозділ боротьби з відмиванням грошей UIF італійського Центробанку.
– Під санкційні заходи потрапили банківські рахунки, нерухомість та об’єкти розкоші, наприклад, яхти та автомобілі.
– Серед іншого заморожено фінансові активи 80 росіян на €330 млн.
11. Європейська федерація гандболу вирішила перенести жіночий чемпіонат Європи 2026 з росії в іншу країну, повідомляє прес-служба Федерація гандболу росії.
– “На жаль, на сьогоднішній день склалася така ситуація, що російські збірні та клуби відсторонені від участі у міжнародних змаганнях, а поточні умови не дозволяють своєчасно реалізувати всі етапи підготовки до такого великого турніру”, – йдеться у повідомленні.
12. Члени асамблеї Євроліги погодилися залишити в силі усунення російських баскетбольних клубів від змагань на сезон-2023/24.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа