Інформація щодо поточних втрат РФ та Білорусі внаслідок санкцій, станом на 09.03.2022

sanctions-us

1. Рада ЄС затвердила нові секторальні санкції проти РФ та Білорусі за збройну агресію проти України.
Зокрема:
– обмежується доступ до SWIFT трьох білоруських банків – “Білагропромбанку”, “Дабрабит” і “Банку розвитку” та їхніх білоруських дочірніх компаній;
– забороняються транзакції з Центральним банком Білорусі, пов’язані з управлінням резервами або активами та надання держфінансування для торгівлі або інвестицій у Білорусі;
– забороняється лістинг та послуги щодо акцій білоруських держпідприємств на торгових майданчиках ЄС з 12 квітня 2022 року;
– забороняється розміщення депозитів у понад 100 000 євро від громадян або резидентів Білорусі у Євросоюзі, ведення рахунків білоруських клієнтів центральними депозитаріями цінних паперів та продаж номінованих у євро цінних паперів білоруським клієнтам;
– забороняється ввезення євро готівкою у Білорусь.
2. Росія має бути повністю відключена від SWIFT, а країни G7 повинні відмовитися від нафти та газу з РФ, заявила глава МЗС Великобританії Ліз Трасс.
3. Інфляція в Росії за тиждень розігналася до 10%, наблизившись до значень 1998.
4. Сьогодні черговий історичний максимум на торгах долара та євро оновили‼️ – 120,8 та 129,8 рубля відповідно. В обмінниках російських банків курси вищі. Банки “Россельхозбанк” та “Юнікредит” пропонують долар за 155 рублів, євро за 164-170, в Райффайзенбанку – 150 і 163. На 10 березня Центробанк підвищив офіційні курси валют на понад 8%. Насправді купити долар можливо на чорному ринку за 300 рублів за долар!!!
5. За даними аналітиків, через санкції та відтік міжнародних компаній, близько 3 млн росіян можуть залишитися без роботи.
• Десятки тисяч росіян уже сьогодні втратять свої робочі місця:
• Закриття Ikea – 15 000 робочих місць.
• Завод у Тольятті (Renault-Nissan) – 35 000 робочих місць.
• Завод «Автотор» зі збирання BMW – 3500 робочих місць.
• «Яндекс» – 12 000 робочих місць та ін.
6. Блінкен заявив, що ОАЕ обіцяє збільшувати об’єми видобутку нафти задля заміщення російської.
7. Агентство Fitch присвоїло Росії рейтинг “дефолт неминучий”.
8. Світовий економічний форум у Давосі заморожує відносини з Росією та російськими олігархами через санкції.
9. Рада ЄС схвалила санкції проти ще 160 осіб, пов’язаних з режимом Путіна, у зв’язку з війною РФ проти України.
Зокрема, це президент “Ростелекому” Міхаїл Осєєвський, Андрєй Мельниченко, що має активи у найбільшій компанії-експортері вугілля “СУЭК” та виробнику добрив “ЕвроХим”, Дмитрій Пумпянський (ТМК, “Синара”) і члени родини, Дмитрій Мазепін і син (“Уралхим”), керівник “Аерофлоту” Михаїл Полубоярінов, Владімір Кирієнко (керівник VK, який вже під санкціями США), Александр Винокуров – президент Marathon Group, найбільшого акціонера ритейлера “Магніт”), Андрєй Гур’єв (“Фосагро”), Дмитрій Конов (“СИБУР”), Сергєй Куликов (“Роснано”).
Також це 146 членів Ради Федерації, які погодили рішення уряду про “дружбу і взаємодопомогу” з ОРДЛО.
Тепер до санкційного списку ЄС входить вже 862 фізичні особи та 53 юридичні особи.
10. Білоруський рубль впав на 50% від початку війни, економіка Білорусі увійшла в кризу.
11. МЕР РФ пропонує вводити зовнішнє управління в компаніях, що пішли з російського ринку, понад 25% яких належить іноземцям.
12. У Держдумі запропонували запровадити регулювання цін на продукти та ліки.
13. Профільні комітети Держдуми готові внести пропозиції щодо держрегулювання цін на продукти, ліки, дитячі товари, побутову хімію, товари для тварин та іншу продукцію
ІТ сфера
14. Lumen припиняє роботу у Росії. Це одна з найбільших американських телекомунікаційних компаній. В Россії серед клієнтів були “Ростелеком” та “Транстелеком”.
15. Amazon Web Services — відмовилася приймати нових клієнтів із Росії. Це підрозділ американської корпорації Amazon, що надає послуги у сфері хмарних обчислень. Тож, російськи цифрові продукти втрачають можливість користуватися топ-світовими рішеннями для захисту.
16. Intel припиняє всі поставки до Росії та Білорусі.
17. AMD припинила поставки до Росії та Білорусі.
18. Readdle припинила співпрацю з РФ.
19. Figma заморозить корпоративні облікові записи російських клієнтів, особисті продовжать працювати.
20. Додаток для знайомств Bumble (Bumble, Badoo та Fruitz) не буде працювати в Росії та Білорусі.
Космос та авіація
21. Великобританія заборонила експорт до Росії авіаційної та космічної продукції та технологій. Перед цим так само зробили США.
22. Британія прирівняла входження будь-якого російського літака до її повітряного простору до кримінального злочину. За новими санкціями вже заарештували перший літак, який, ймовірно належить до Росії.
Транспорт та логістика
23. Французький виробник залізничного рухомого складу та транспортних систем ALSTOM зупинив свої поставки та всі майбутні бізнес-інвестиції в Росії.
24. Iveco припинила поставки вантажівок до Росії та Білорусії.
25. КамАЗ повністю перейде на російські запчастини і повернеться до моделей вантажівок часів ссср. Через санкції компанія зіштовхнулася з дефіцитом імпортних автозапчастин із Німеччини та США.
Медицина
26. У російських аптеках закінчуються інсулін іноземного виробництва та медвироби для терапії цукрового діабету.
Спорт
27. Росія виключена з плей-офф Чемпіонату світу-2022 з футболу, який пройде у Катарі.
28. 37 країн вимагають не допускати Росію й Білорусь до міжнародних спортивних змагань.
29. Телеканал Eurosport припиняє мовлення у Росії.
Торгівля та розваги
30. Британська Imperial Tobacco (Winston, Davidoff, West )призупиняє всі продажі та виробництво в РФ.
31. Philip Morris (Parliament, Marlboro, Chesterfield, L&M, Next, а також стіки для IQOS) скорочує виробництво та призупиняє інвестиції в РФ.
32. Starbucks зупиняє бізнес у Росії, кафе закриваються.
33. Rolex припиняє експорт товарів до Росії.
34. Вolt закриється в РБ і дасть €5 млн. Україні. Компанія має намір вдатися до трьох кроків: перерахування 5% всіх замовлень Bolt у Європі протягом наступних 2 тижнів на підтримку українського народу; вилучити російську продукцію з Bolt Market; припинити діяльність у Білорусі.
35. PepsiCo припиняє рекламну діяльність та продаж напоїв у Росії.
36. Coca-Cola зупиняє діяльність у Росії.
37. Найбільша у світі звукозаписна компанія Universal Music призупиняє всі бізнес-операції в Росії та закриває свої офіси.
38. Badoo припиняє роботу в Росії та Білорусі.
39. Фінська лісопромислова компанія UPM призупинить покупку деревини в РФ і роботу фанерного заводу в Чудово Новгородської області, повідомила компанія.
40. Американська мережа піцерій Papa John’s International зупиняє операційну, маркетингову та бізнес-підтримку російського ринку.
41. Видавничий дім Condé Nast призупинив роботу у Росії. Глава видавничого будинку Condé Nast Роджер Лінч оголосив про зупинення роботи в Росії. Видавничий дім випускав журнали Vogue та GQ.
42. Британський ритейлер дитячих товарів Mothercare зупиняє діяльність у Росії, включаючи відвантаження всіх товарів.
43. Discovery зупиняє роботу 15 каналів на території Росії.
44. Victoria’s Secret оголосили, що всі магазини в Росії з 10 березня припиняють свою роботу. Сьогодні припинили роботу онлайн-магазинів.
45. Nestle припиняє роботу 6 фабрик у Росії.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа