Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій запроваджених 01.09.2024

1. росія почала використовувати золото для оплати товарів з Китаю через проблеми з банківськими переказами.
– Після того як у червні Мінфін США пригрозив вторинними санкціями за фінансові операції з Москвою та кредитні організації посилили перевірку транзакцій, одним із робочих рішень стала схема із золотом: метал купували, перевозили до Гонконгу, де продавали, а готівку клали на рахунок у місцевому банку.
– У свою чергу, за проведення двосторонніх платежів взялися банки, які не побоюються вторинних санкцій через відсутність глобального бізнесу. Однак такі організації мають застарілі IT-системи, тому росіянам доводиться наймати кур’єрів, які переправляють документи про перекази через держкордон, щоб отримати фізичний друк та підпис китайських банкірів.
– Тим часом, великі китайські державні банки масово закривають транзакції з росією, що призводить до зависання платежів. Масштаби можуть оцінюватись у десятки мільярдів доларів.
– Так, минулого року, коли проблем із платежами було набагато менше, за січень–червень бізнес накопичив $21,4 млрд «іноземних активів».
– У цьому ж році суми, що залишаються за кордоном рф, зросли на 108%, до $44,6 млрд. Це приблизно десята частина експортних доходів економіки, $239 млрд за січень–липень.
– Найбільш гостро дана ситуація позначається на промисловому секторі росії, оскільки інших постачальників багатьох видів устаткування в умовах санкцій у країни поки немає.
2. Збиток найбільшого медіахолдингу росії за перші шість місяців 2024 року становив 7 млрд рублів.
– Найбільший російський медіахолдинг “Газпром-Медіа” за підсумками перших шести місяців 2024 року зафіксував збиток у розмірі майже 7 мільярдів рублів.
– Діяльність АТ “Газпром-Медіа Холдинг” та його дочірніх структур виділено в окремий сегмент – “Медіабізнес”.
– Фінансові показники сегменту “Медіабізнес” включають:
– Виторг за перше півріччя: 79,8 млрд рублів. Виторг за другий квартал: 41,1 мільярда рублів.
– Збиток за перше півріччя: 7 млрд. рублів. Збиток за другий квартал: 4,5 млрд. рублів.
– До активів «Газпром-Медіа» входить понад 40 телеканалів, включаючи НТВ, ТНТ, «Матч!», «П’ятниця»; онлайн-платформи Premier та Rutube; ряд радіостанцій, у тому числі «Авторадіо» та «ГуморFM».
3. Банки Киргизстану перекривають популярний канал платежів за санкційні товари до Китаю. У кращому разі він стане сильно дорожчим.
– У липні 2024-го деякі киргизькі банки на тлі загроз запровадження вторинних санкцій з боку США повідомили клієнтам, що перестають переводити юані по SWIFT у великі китайські банки, бо ті відмовляються їх приймати, знаючи, що за такою схемою часто платили російські імпортери.
– Наступним кроком стала відмова іноземних банків від рублів.
– І ось новий етап: киргизькі банки почали вимагати від платників зобов’язання, що товар, який закуповується, буде розмитнений в Киргизстані.
– Якщо документи не буде подано, банки Киргизстану загрожують заблокувати рахунки російським компаніям-імпортерам.
4. Покупки Індією заліза та сталі з росії у червні зросли в 1,4 рази порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 45,6 мільйона доларів.
– Загалом за півроку Індія купила чорних металів у рф на 239,3 мільйона доларів, що майже на дві третини більше, ніж за перші шість місяців 2023 року.
– А за весь 2023 обсяги поставок досягли 443,4 мільйона.
5. Міноборони Швейцарії рекомендували відмовитися від нейтралітету. Країна зберігає його з 1515 року.
– У Швейцарії опублікували доповідь експертної робочої групи з питань безпеки, яка працювала над нею з липня 2023 року на замовлення міністерства оборони республіки.
– Європейські ЗМІ називають документ «сенсаційним» та «вибуховим».
– Через «різке погіршення обстановки в Європі» автори закликають швейцарський уряд переглянути концепцію нейтралітету в бік поглиблення військової співпраці з НАТО та ЄС.
– Ці висновки будуть враховані в новій стратегії безпеки Швейцарії, яка буде прийнята в 2025 році.
– Серед інших пропозицій — збільшити оборонний бюджет до 1% ВВП до 2030 року (зараз він становить 0,76%) та дозволити реекспорт зброї в країни, які ведуть бойові дії.
6. З 1 вересня розпочинається новий етап санкцій проти російського дорогоцінного каміння.
– У країни G7 та ЄС буде заборонено ввезення алмазів із рф вагою від половини карата, а не одного карата, як зараз.
– Бельгійський регулятор також зазначив, що суттєво ускладниться і документообіг, пов’язаний з експортом та імпортом каміння.
– Мова не про «паперові» перевірки, а про фізичну експертизу та сертифікацію.
– Це будуть дуже великі додаткові фінансові навантаження, пов’язані з логістикою та вартістю сертифікації.
– Оскільки через Захід потоки російських алмазів скорочуватимуться, бізнес намагатиметься торгувати безпосередньо з Індією, тому що 90% усіх сирих алмазів грається в Індії.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа