Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 24.02.2024

1. Мінфін США включив до нового санкційного переліку найбільших російських провайдерів центрів обробки даних (ЦОД), серед яких “Ростелком-ЦОД”, 3data, Oxygen, “Міран”, підрядник з будівництва дата-центру “Сбера” та інші.
– Раніше масштабні санкції щодо цього сегменту IT-ринку росії не запроваджувалися.
– Експерти припускають, що список складався виходячи з контрактів комерційних ЦОД із якимись підсанкційними підприємствами ВПК.
– Для самих учасників ринку включення до списків санкцій стало несподіванкою.
– Багато хто з них купував західне серверне обладнання та ліцензії на софт, але тепер можуть цього позбутися.
2. США ввели санкції проти 26 юросіб в 11 країнах, включаючи КНР, Сербію та ОАЕ за постачання технологій та обладнання рф в обхід санкцій.
3. Канада ввела санкції проти десятьох росіян і 152 компаній.
– Під обмеження, зокрема, потрапив помічник президента рф Ігорь Левітін.
4. Австралія ввела санкції проти 55 російських громадян та 37 організацій.
– Глава МЗС Австралії Пенні Вонг зазначила, що до списків включено підприємства російського ВПК, енергетичного та гірничодобувного секторів, а також низку медіакомпаній.
5. Нові експортні обмеження Південної Кореї щодо росії та білорусі вступили в силу 24 лютого.
– У списку 682 нових найменування, які включають металоконструкції, авіакомплектуючі, верстати, важку будівельну техніку, транспортно-розвантажувальне обладнання, автомобільні акумулятори, батареї, а також автомобілі з обсягом двигуна, що перевищує 2,0 літра.
– Згідно з поясненнями міністерства торгівлі промисловості та ресурсів Республіки Корея, експорт цих предметів тепер принципово забороняється через їхню «високу ймовірність використання в озброєннях», і робиться це в цілях «координації експортних обмежень з міжнародною спільнотою».
– Незважаючи на те, що товари не потрапляють під визначення «стратегічних», відтепер південнокорейським компаніям необхідно буде отримувати спеціальні дозволи на їх поставку в росію та білорусь.
6. Попри санкції росія заробила мільярд євро від купівлі палива Євросоюзом.
– Попри масштабні санкції на російську нафту, ЄС минулого року поповнив військову скарбницю росії на 1 мільярд євро шляхом закупівель палива.
– Згідно з аналізом організації Global Witness на основі даних про постачання Kpler, у 2023 році ЄС закупив близько 35 мільйонів барелів очищеного палива (переважно дизельного), яке щонайменше частково походить з росії.
– Ці покупки стали можливими завдяки великій і вже відомій лазівці: попри заборону ЄС на майже весь імпорт російської нафти, країни все ще можуть законно купувати російську нафту, якщо вона спочатку переробляється на паливо в інших місцях.
– Результатом є постійний потік російського палива до ЄС через такі місця, як Індія та Туреччина.
7. Банки закликають Британію підготувати законодавство до можливої передачі російських активів.
– Міжнародні банки, прагнучі уникнути юридичних проблем, закликають встановити правові принципи перш ніж передавати кошти Україні.
– Повна сума заморожений російських грошей у Великій Британії невідома, але дехто називає суму в 26 мільярдів фунтів активів Центробанку рф.
– Деякі банкіри та юристи у Великій Британії попереджають, що гучні конфіскації активів ризикують зашкодити репутації Лондона як міжнародного фінансового центру і можуть викликати питання щодо верховенства права.
8. США ухиляються від запровадження найризикованіших санкцій проти росії.
– США запровадили найбільший одноденний пакет санкцій проти росії з моменту вторгнення в Україну два роки тому, зачепивши понад 500 фізичних і юридичних осіб.
– Як зазначає Bloomberg 200-сторінковий список об’єктів, розташованих у росії, Об’єднаних Арабських Еміратах, Китаї та інших країнах, став найбільшим одноденним пакетом фінансових санкцій із 24 лютого 2022 року.
– Однак не менш примітні компанії та сектори, відсутні у великому списку – металургійний сектор, більш жорсткі санкції щодо енергетичного сектору і вторинні санкції щодо банків.
– Ця обережність відображає той факт, що, незважаючи на всі розмови Байдена про санкції, його команда все ще не бажає боротися з потоками доходів, відсутність яких дійсно може підірвати російську економіку.
– Вони побоюються викликати серйозні потрясіння, які можуть позначитися на економіці США.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа