Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.02.2024

1. США передадуть через Естонію пів мільйона доларів російських активів для України.
– Міністерство юстиції США 17 лютого оголосило, що США направили Естонії 500 000 доларів конфіскованих російських коштів на ремонт енергетичної інфраструктури України.
– Міністерство юстиції повідомило, що США отримали кошти після викриття незаконної мережі закупівель, яка намагалася імпортувати високоточні верстати американського виробництва до росії.
– Конфісковані кошти передаються до Естонії, оскільки факти цієї справи не дозволяють здійснити пряму передачу в Україну.
– Естонія використає ці кошти на проект з прискорення оцінки збитків та критично важливого ремонту українських енергооб’єктів, які стали цілеспрямованою мішенню для російських сил.
2. Велика Британія розглядає можливість запровадження індивідуальних санкцій у зв’язку зі смертю російського опозиційного політика Олексія Навального, — глава британського МЗС Девід Кемерон.
– “Ми дивимося, чи є окремі люди, які відповідальні за це, і чи існують індивідуальні заходи та дії, які ми можемо вжити. Ми не оголошуємо про них заздалегідь, тому я не можу сказати більше. Однак це те, що ми розглядаємо”, — зазначив Кемерон.
3. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що ЄС постійно відстежує, через які країни росія обходить західні санкції.
– Вона додала, що з представниками цих держав регулярно ведуться жорсткі розмови, а компанія, яка допомагає рф обходити обмеження, самі потрапляють у санкційні списки.
4. Головними покупцям російського ЗПГ у Європі стали Іспанія та Бельгія.
– Іспанія та Бельгія за підсумками 2023 року імпортували 70% зрідженого природного газу (ЗПГ), який росія поставила до країн Євросоюзу, на третє місце за обсягом постачань вийшли Нідерланди.
– Іспанія закупила минулого року 5,24 млрд. куб. м ЗПГ, наростивши імпорт на 5%.
– У Бельгію росія поставила в 1,7 рази більше газу, ніж роком раніше – 3,82 млрд. куб. м.
– Нідерланди імпортували 2,1 млрд. куб. м ЗПГ, при цьому річний обсяг постачань знизився в 1,9 раза.
5. Грецький термінал отримав перше постачання ЗПГ.
– Перша партія ЗПГ для плавучого грецького терміналу отримана із США з Cameron LNG Terminal.
– Також повідомляється, що через 2 місяці термінал в Александропулісі працюватиме на повну потужність.
– Потужність становить 5,5 млрд куб м газу, при цьому 4 млрд куб м прямуватиме до Болгарії і далі країнами.
– В даний час у Греції 2 ЗПГ-термінали.
– Торік Москва забезпечила близько 50 відсотків постачання ЗПГ до Греції.
6. В Узбекистані планують перейняти досвід Казахстану і пропонують знімати з сітки мовлення російські телеканали за «узбекофобський» контент і складати список російських персон нон грата.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа