Зиґзаґи демократії*)

Святослав Караванський

Чому президенти деяких демократичних країн (серед них і України) стараються заручитися у своїх державних діях підтримкою парламентів і мати серед нардепів більшість?

Коли подумати, то це через брак здатности переконувати у своїй правоті.

Згадаймо президента США Р. Рейґана. Коли він став президентом від республіканської партії, демократична партія –опоненти Рейґана – мали більшість у Конгресі (Верховній Раді).

То Рейґан не став збивати у конгресі більшість собі на підтримку. Він удався до сили слова і силою слова домігся, що його опоненти у конгресі підтримали його політику.

Такі обставини, це, коли хочете, і є найкраще поле для істинного демократа. Проштовхувати свою політику силою слова і хистом переконувати.

Це приклад, коли президент своїми якостями схилив парламент на свій бік.

А в Україні стався випадок “з точністю до навпаки”: нардепи домоглися певної зміни політики президента.

Президент загадав нардепам ухвалити закон про вибори на окупованому Донбасі. Закон цей здався деяким нардепам політичним хабарем п’ятій колоні. А хабар – хай і політичний – це корупція. І ті, хто не терпить корупції, запротестували.

Це теж зразок демократії в дії.

Три фракції Верховної Ради – «Батьківюина», «Самопоміч» та РПЛ не підтримали хабаря. Бувши у пропрезидентській коаліції, з коаліції не вийшли, бо ж війна – треба усім бути разом. А закон не підтримали.

Так мають діяти справжні дємократи. Як Рейґан, тільки навпаки.

І от уже читаємо заяву нардепа Ірини Геращенко не від трьох фракцій а від БПП– україномовної родички окупантомовного чиновника: «Вибори на Донбасі можливі лише після виконання усіх Мінських угод». Оце маємо діло як діло. Давно би так. І це від БПП, сказати б, від самого-самого.

Перемога трьох фракцій.

Наші предки сказали б “Оце так утяли! До гапликів!”.

Коли Рейґан домігся свого з поміччю опонентів, то американці на виборах у конгрес обрали республіканську більшість: “Прав Британіє!”. І правив Рейґан два терміни. Добре правив. Аж у тюрмі народів та в Українах окошилось. Добре окошилось. Аж кров із Путинських зубів пішла. І йде до сьогодні.

Це так скінчилася одисея Рейґана.

А як скінчиться одисея трьох фракцій у Верховній Раді?

Має добре скінчитися.

Мають бути разом і дбати не про бізнеси, а про долю України.

І висунити зі свого кола проукраїнського президента. Такого, що Україна здивує світ, бо здолає у десять раз дужчого окупанта.

Фантазія?

Сказав сліпий: “Побачимо!”|

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

*) Зберігаємо правопис автора

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа