Жовта картка ректорам, або кінець одного «млина»

67451.jpeg

27 липня співробітники Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС затримали в місті Ірпіні на Київщині ректора Національного університету державної податкової служби Петра Мельника. Член Партії регіонів, колишній народний депутат вимагав хабарів у розмірі 40 тисяч та 80 тисяч гривень від двох громадян за вступ їхніх дітей до університету. Батьки поскаржилися в «компетентні органи», а ті охоче відгукнулися на «сигнал». І взяли клієнта «на гарячому». Під час обшуку в ректорському кабінеті вилучили мічені купюри, а також 30 тисяч доларів США.

Зрозуміло, що вже того ж вечора Мельнику стало погано, і він був госпіталізований з підозрою на серцевий напад. Після цього навколо здоров’я ректора розгорнулася цілісінька епопея.

29 липня під час судового засідання в Печерському районному суді Мельнику викликали «швидку» і госпіталізували, засідання було перенесено. Наступного дня, незважаючи на протести адвокатів, його примусово доставили до суду привезли на інвалідному візку. У суді він лежав на лаві підсудних, в результаті засідання знову було перенесено. 31 липня засідання суду взагалі не відбулося. Адвокат заявив: підозрюваний перебуває в лікарні міста Бучі (Київська область), де його готують до операції на серці, згодом . Роздратований слідчий, натомість, заявив, що Мельник вдає хворого лише у присутності лікарів. А напередодні чинив опір трьом працівникам міліції і «стан його здоров’я з того часу не змінився». Суддя з позицією обвинувачів погодилася, і винесла рішення стосовно примусової доставки Мельника до суду. Адже запобіжний захід за умови його відсутності не міг бути обраний.

Адвокатам таке рішення, звісно ж, не сподобалося, пролунали повідомлення, що зараз їх підзахисний вже перебуває Центрі серця в Києві, куди його перевезли з Бучі. Звідти підтвердили: ректору буде проведена операція на серці – шунтування – а реабілітація після цієї процедури, протягом якої ні про який суд говорити не можна, займає не менше тижня,.

Втім, 1 серпня Мельника привезли до суду на машині «швидкої», ректор лежав на ношах, а до залу засідань прибув, традиційно, в інвалідному візку. Адвокати заявили, що йому вже зробили операцію. Мельник заявив, що звільняється з посади ректора, продемонструвавши відповідну заяву, запевняв, що хабарі не брав (все це була провокація) і пообіцяв не тікати. Особливо йому вдалося розважити присутніх, в тому числі й журналістів, коли, відповідаючи на запитання стосовно перенесеної операції, він розстебнув штани і продемонстрував перев’язку в області паху. Пожвавлення ще посилилося після заяви начальника відділу лікувальної роботи Департаменту охорони здоров’я Київської ОДА Ренарда Василинці, який спростував повідомлення про операцію. Виявилося, що замість неї проводили лише діагностичну коронографію (невеличкий надріз). Очевидно, навіть таке мінімальне втручання для члена ПР – важка операція, ще й обтяжена потенційною загрозою опинитися за гратами.

Тим не менше, суддю не зворушили ані розщеплені штани ректора, ані ораторське мистецтво його адвокатів. І до нього застосували новий спосіб обмеження свободи – запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 27 вересня. Мельник зобов’язаний весь час перебувати в своєму будинку в Ірпені на Київщині, здати на зберігання слідчому внутрішній і закордонний паспорт та інші документи, що дають право виїзду з України та уникати спілкування зі свідками у кримінальній справі. Покидати помешкання він може тільки для участі у слідчих діях, а також для лікування у Києві та Ірпіні.

Разом з тим, за новим Кримінально-процесуальним кодексом, на регіонала повинні були одягнути електронний браслет, який сигналізував би про всі пересування «клієнта» спеціальному інспекторові з цілодобового стеження. Якщо б ректор зняв браслет – міліція кидається на пошуки, а суд був би зобов’язаний змінити запобіжний захід на утримання під вартою. Однак від одягання браслета відмовилися, обмежилися тим, що Мельника буде контролювати дільничний міліціонер. І, окрім того, залишили мобільний телефон.

Почувши слова судді, ректор, що виглядав до цього дуже кепсько, помітно підбадьорився. Адвокати навіть зізналися опісля, що рішення суду було для них несподіваним, вони вважали, що суд обере для підозрюваного запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Почесний громадянин м. Вишневого Києво-Святошинського району Київської області, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, голова Ірпінської міської організації ПР Петро Мельник – народний депутат України трьох скликань: III, V (був заступником голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності) і VI (був заступником голови Комітету з питань бюджету). На виборах 2012 року балотувався в народні депутати по мажоритарному округу №95 у Київській області, але, не зважаючи на численні фальсифікації, нарешті програв.

Мельник був нагороджений радянською медаллю «За трудову відзнаку», орденами «За заслуги» ІІІ та II ступеня, Почесною грамотою Верховної Ради. Він обраний до науково-консультативної ради при Верховному Суді України, є членом Колегії ДПА України, представником Всесвітньої асоціації юристів в Україні, заступником голови Спілки юристів України. Крім цього, обраний співголовою Ради міжнародної громадської організації «Ліга захисту прав платників податків» та членом координаційної ради Всеукраїнської громадської організації «Антикорупційний форум». І такий поважний чоловік, ще й з «правильним» партквитком спіймався на хабарі?!

Насправді, арешт Мельника є демонстрацією того, що кримінальне переслідування стосується не лише представників опозиції. Навіть коли ти член ПР, але хабарник, злочинець, то правоохоронці доберуться і до тебе. Така демонстрація «суворої справедливості» потрібна владі. Водночас, гучний арешт визначного хабарника потрібний і для МВС, імідж якого потребує хоч якоїсь світлої плямки на тлі суцільного міліцейського багна. Але чому на роль офірного цапа призначили саме цього персонажа, у відданості котрогоЯнуковичу немає жодного сумніву?

Скоріш за все, справа у ректорській посаді. Подейкують, Мельнику натякали кілька разів, щоб він добровільно її звільнив, а це свідчить про те, що на таке зручне місце претендував один із кланів ПР, але не той, до котрого належав Мельник. І, судячи з подальшого перебігу подій, клан дуже впливовий. Або це безпосередньо «Сім’я», або ж хтось, дуже авторитетний для неї, хто «настукав» на ректор, мовляв, гроші збирає, а не ділиться, «крисятничає». А це вже сувора підстава для негайної репресії. Як розвідали журналісти, за Мельником кілька місяців велося відеоспостереження, яке зафіксувало «дуже жорсткі сцени». Отже, незабаром у справі ректора можуть з’явитися нові скандальні епізоди. А ще раніше стало відомо, що прокуратура Київської області порушила кримінальну справу щодо посадових осіб одного з вищих навчальних закладів області за розтрату майже 10 мільйонів гривень державних коштів. За інформацією ЗМІ, цим закладом є саме університет Мельника.

Водночас, викладачі також розповідали журналістам, що Мельника згубила жадібність. За їхніми словами, ректор перетворив університет на сімейне підприємство, всіх своїх родичів прилаштував на «хлібні» посади. У хворобу його теж не вірять – кажуть, ще наприкінці липня він був абсолютно здоровий і їздив на Універсіаду до Росії, в Казань.

Учасниками затримання Мельника стали, окрім «убозівців», співробітники Міністерства доходів і зборів. «Нагадаємо, що в лавах Міндоходів триває спецоперація по боротьбі з хабарництвом», – гордовито похвалилися у фіскальному відомстві. Що зайвий раз наводить на думку – не поділився вчасно з «клименковими орлами»? І чи кінець приватного «млина» Мельника не повинен стати тривожним сигналом для інших ректорів (та й не тільки для них): ділитися, ділитися, і ще раз ділитися – з державним бюджетом Клименка, а особливо – зі «Сім’єю»?

Юлій Хвещук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа