Відійшла до Господа Надія Мудра

/ 19.08.1924 – 3.05.2013 /

Надія Мудра

У Велику П’ятницю цього року покинула земний світ непересічна особистість, душею віддана Україні патріотка Надія Мудра.

Народилася вона 19 серпня 1924 року в м.Коломия на Станиславівщині. Від 1934 року проживала з батьками у Львові і перебувала в атмосфері патріотичного громадського життя. Була юначкою-пластункою, навчалась у “Рідній Школі”, в гімназії Сестер-василіянок, у 1943 році закінчила Академічну гімназію.

З 1941 року Надія Мудра була членом Юнацтва ОУН, потім – в жіночій сітці ОУН м.Львова. Під час війни працювала друкаркою в канцелярії Управи дивізії “Галичина”. Від жовтня 1944 року почала навчання на хімічному факультеті Львівської політехніки. Разом з тим виконувала доручення ОУН, переважно займалась влаштовуванням поранених воїнів УПА.

16 травня 1947 року Надію Мудру заарештували та засудили на 10 років таборів, відбувала покарання на Колимі. Працювала на шахті с.Хеніканджа. Влітку 1955 року її перевели на поселення, працювала в лікарні селища Усть-Омчуг.

Повернулась до Львова в липні 1956 року. Вдалося влаштуватися на працю у Львівський науково-дослідний інститут педіатрії та акушерства, працювала там лаборантом, одночасно навчалася на біологічному факультеті Львівського університету. Закінчивши університет у 1965 році, працювала науковим співробітником у тому ж НДІ (який згодом іменувався НДІ садкової патології). Потім перейшла на працю до лабораторії Медико-генетичного центру, де працювала до виходу на пенсію в 2002 р. Багато працювала науково, мала друковані наукові роботи, в 1972 році робила доповідь на Всесвітньому конґресі акушер-гінекологів у Москві. Однак про захист нею, судженою, якоїсь дисертації не могло бути й мови.

З початком українського відродження в 90-х роках минулого століття Надія Мудра поринула в громадську роботу. Публікувала статті на актуальні теми в періодичних виданнях. Була членом Спілки політв’язнів.

А від 1995 року включилася у створення та працю Ліги Українських Жінок. Надія Мудра довгі роки була незмінним секретарем Всеукраїнської Ліги Українських Жінок (ВЛУЖ) та секретарем її Львівської обласної організації. Їздила до Києва на всі загальноукраїнські зібрання ВЛУЖ, не пропускала зібрань у Львові. Всі протоколи й документацію вела дуже скрупульозно й акуратно.

У всіх заходах Львівської ЛУЖ пані Надя була на передньому краю.

Особливо знаменним здобутком Надії Мудрої стало видання унікального трьохтомного енциклопедичного довідника “Українська жінка у визвольній боротьбі 1940-1950 рр.”, де подано відомості про дві тисячі українських героїнь. І хоч відомості про них збирали всі лужанки та однодумці з інших патріотичних організацій, редагувала їх сама пані Надя та власноручно набирала на комп’ютер. Подиву гідне, як ця майже вісімдесятилітня жінка напрочуд швидко оволоділа комп’ютером і як виконала таку велетенську працю.

Надія Мудра закінчила земне життя 3 травня 2013 року. Поховано Надію Мудру на Личаківському цвинтарі біля її батьків і сестри.

Вічная пам’ять!

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа