Громадська кампанія ЧЕСНО: як успіхи?

Протягом грудня 2011 року і січня та лютого 2012 Громадське об’єднання “Українська справа” взяло найактивнішу участь у створенні та розбудові громадянського Руху ЧЕСНО, спрямованого на “надання українській політиці нової якості”, передусім – в контексті прийдешніх виборів Верховної Ради України – у відносинах між виборцями та їхніми обраними представниками, чи пак “народними слугами”.

Презентація ЧЕСНО в Чернігові.

03 березня стало завершальним днем всеукраїнського турне членів центральної Координаційної ради Руху ЧЕСНО, в ході якого регіональні платформи Руху були утворені в усіх областях України, місті Севастополі та Автономній Республіці Крим.

Водночас, стартувала робота аналітичної групи, яка до середини травня має провести аналіз на відповідність задекларованим “критеріям доброчесності” 450-и нині діючих депутатів Верховної Ради.

Завершення “першого польового етапу” кампанії “Фільтруй Раду!”, яка дає старт Руху ЧЕСНО як певному більш довготривалому проекту, надає нам нині змогу підбити перші підсумки нашої роботи за даним напрямком.

Прес-конференція у Донецьку.

Передусім, можна констатувати, що в рамцях ЧЕСНО на Україні нині виникла найбільш динамічно зростаюча та потенційно активна мережа громадських організацій. У жодній із областей кількість організацій, готових приєднатися до Руху, не склала менше 8, а в багатьох – одразу сягнула двох десятків. Отже, хоч “остаточна офіційна статистика” нашого зростання ще не підбита (ми плануємо зробити це за підсумками нарад новообраних регіональних координаторів ЧЕСНО 17-18 березня), можна сміливо казати, що до Кампанії вже приєдналися, загалом, понад 300 громадських організацій різних рівнів. Кількість індивідуальних прихильників, що заявили про свої симпатії до Руху online через мережу Facebook наразі перевищила 1,5 тисячі осіб.

На презентації у Запоріжжі...

 

Отже, ми маємо гарну організаційну ОСНОВУ для розгортання Кампанії “Фільтруй Раду!” у справді всеукраїнському масштабі – принаймні, до створення її осередків в усіх, без винятку, одноманда тних виборчих округах по виборах Верховної Ради, межі яких мають бути оголошені у травні.

Речники “Української справи” наразі взяли участь у створенні в 14 із 26 регіональних платформ ЧЕСНО. В трьох областях – Запорізькій, Хмельницькій та Тернопільській – члени “УС” стали обласними координаторами Руху ЧЕСНО.

Установчі збори ЧЕСНО в Луганську.

Ще в декількох – Дніпропетровській, Кіровоградській, Луганській, Сумській, Черкаській – цю функцію взяли на себе наші близькі партнери, яких ми сміливо можемо назвати “членами нашого середовища”. Це показує здатність “УС” мобілізуватись, приймати та виконувати партнерські зобов’язання в рамцях великих загальнонаціональних громадських кампаній, діяти як цілісна організована націоналістична структура не лише внутрішньо, але й назовні.

Разом з тим, проявилися і певні проблеми та недоліки.

До них я, на сам перед, відніс би:

Прес-конференція у Севастопілі.

1) надмірну прив’язаність декого з наших друзів по “УС” до своїх “старих регіональних брендів”, оптимального співвідношення яких до “загальноукраїнського бренду” “Українська справа” ми поки що ще не повною мірою знайшли, що явно перешкоджає нашій “публічній присутності” в громадській думці саме як ВСЕУКРАЇНСЬКОГО суспільного чинника;

2) схильність деяких друзів (що для мене прикро – особливо в Галичині, де ми нібито маємо найбільші можливості) “замикатися в собі”, добровільно віддаючи лідерство у певних “загальносуспільних” справах представникам ліберальних середовищ;

Презентація у Хмельницькому.

3) брак “організаційної структурованості”, найбільша доля провини за яку, скажу відверто і самокритично, лежить наразі на “Києві”.

Позитивний та негативний досвід першої черги регіонального розгортання кампанії ЧЕСНО мусимо проаналізувати та взяти до уваги при підготовці та здійсненні вже суто націоналістичної політичної кампанії “Народна платформа” – “Український кандидат”, старт якої ми маємо намір дати на зібранні у Києві 24 березня ц. р., а також у наших спільних діях із громадськими організаціями українського ліберального табору в межах наступних етапів кампанії “Фільтруй Раду!” Руху ЧЕСНО.

Учасники презентації та Установчих зборів платформи ЧЕСНО у Сумах.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа