Уроки казахської – чому в Казахстані немає республік народних

У Казахстані багато росіян. На півночі вони живуть компактно. Питання мови останнім часом постало вельми гостро у суспільстві: мовні патрулі, істерика у Росії, вибачення казахських чиновників.  Чому ж казахстанські росіяни не боронять свою російську ідентичність і не утворюють «народних республік»?

Тому що за Назарбаєва казахи вичавили росіян з політичного життя країни. Жодного росіянина немає в парламенті, жодного чиновника – етнічного росіянина – у центральних органах виконавчої влади. Росіяни позбавлені можливості бути репрезентованими політично. Тому і немає організації. Немає організації – немає вимог, немає перемог. (До речі, це стосується і теперішніх протестувальників, тому вони і програли.)

У нас, на жаль, ситуація є зворотною. Росіяни постійно вичавлювали українців з суспільного життя. Наприклад, телебачення: популярні Шустер і Кисельов є вельми талановитими в опануванні багатьох  іноземних мов, проте принципово не хочуть вивчати українську. Мовою агресора веде свій блог Тарас Березовець, навіть Віталій Портников нещодавно почав вести російськомовний блог.

Я пам’ятаю, як у перші тижні революції 2013-14 років  ведучий «Свободи слова» на ICTV Андрій Куликов перейшов на російську, мотивуючи цей дивний крок бажанням зробити крок назустріч ворогу. Не допомогло. Тому що цей ворог сприймає твої кроки назустріч лише як шлях до твоєї капітуляції.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа