Україна: хороший час, щоб відвідати та допомогти

Лозинський Аскольд

Настрої, що панують в Україні, різко змінилися. Це майже ейфорія, і Америка повернула значну частину своєї нещодавно майже втраченої поваги та лестощів. Українці теж набагато впевненіші. Взагалі українці є фанатами Америки, тому настрій змінюється з кожною прийнятною перемогою.

Це правда, що певний час українське суспільство було налаштоване на Америку. Промова президента Байдена про швидкy допомогу додала оптимізму. Навіть у Польщі це було відчутним. Українсько-польська дружба може виявитися довгостроковою навіть на суспільному рівні, доки українське зерно не буде перешкодою для польських фермерів, а поляки визнають, що українці вмирають, щоб захистити і себе, а також захистити Європу від лиха Росії. Окрім американської допомоги, прем’єр-міністр Туск був великою ознакою польської доброї волі.

Після голосування в Палаті представників я написав члену Конґресу Вікторії Спартц, яка проголосувала «проти» щодо України. Я напоумив її за її зрадницьку поведінку щодо своєї країни народження. Вона нещиро написала у відповідь:

«У законопроекті повністю не передбачено фінансування охорони кордону, як було обіцяно. Крім того, законопроект виділяє Україні 77 мільярдів доларів: з них 61 мільярд доларів у бюджетних видатках і 16 мільярдів доларів у бланковому чеку для вилучення коштів і позик для будь-якої іноземної країни чи міжнародних організацій, лише 13,8 мільярда доларів виділяють лише частково на військову допомогу. Крім того, поправка Спартц, яка скасувала б бланковий чек на 16 мільярдів доларів, виписаний президенту Байдену в цьому додатковому пакеті, зрештою провалилася… Важливо точно знати, куди витрачається кожен долар американського платника податків, а цей законопроект не дає можливості це зробити. Конґрес знову підвів американський народ, не включивши в цей пакет фінансування безпеки кордонів».

Українсько-американська Конґресвумен від Індіани замовчує, що вона явно й голосно виступала проти двопартійного законопроекту, поданого Сенатом, який містив безпеку кордону та допомогу в одному пакеті. Конґресвумен Спартц – не єдина проблема в Конґресі США. Серед учасників Грін, Джордан, Стефанік, Круз, Венс, Рубіо та інші. Крім того, є страшний привид Трампа в листопаді, якщо він не буде ув’язнений заздалегідь за державними звинуваченнями.

У Львові виглянуло сонечко, що в квітні – рідкість. Ринки міста готувалися до Великоднього тижня. На видному місці представлені українська випічка та вишукані писанки. Звісно, краще за все українці не дрімають, заколисані фальшивим відчуттям безпеки через уявну американську доброзичливість і відчутну підтримку. Вони засвоїли важкий урок не лише за останні шість місяців, коли американська допомога не надходила, але й з минулого, коли американські F-16 були обіцяні та не доставлені протягом року.

Україна повинна покладатися в основному на себе, виробляючи власні боєприпаси, в тому числі і безпілотники. Хоча майбутнє не яскраве, воно принаймні обнадійливе. Але єдина найпотужніша зброя, якою володіє Україна, – це дух власного народу.

Я отримав обнадійливе повідомлення від українського солдата з ампутацією однієї руки з Черкаської області про те, що він готовий до бою, цього разу не як піхота, а як снайпер. І так воно йде. Американська військова допомога Україні має двосторонній ефект. Перше – це зброя, яку можна виміряти в доларах, а друге – ефект підняття духу не лише в Україні, а й у всій Європі. Здається, цього не розуміють члени Конґресу США, які проголосували «проти» щодо України.

28 квітня 2024 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа