Світовий Конґрес Українців — Що далі?

sku-wide

Відбулася конвенція СКУ у віртуальному форматі плюс, тобто була група канадців у Торонто яка керувала. Сам факт, що рішено на такий формат, як сказав голова організаційного комітету, тому, що делегати не зголошувались їхати в Україну вказує на поважну проблему, що у діаспорному проводі взагалі працюють перестарілі і мало відважні, та невдачу самого зібрання, бо таке зібрання дає нагоду запізнатись та поговорити. В історії СКУ більше користі часто приносили кулуари ніж зал нарад.

Цього не повернеш і тому лайка є зайва. Одначе перед тим самим перестарілим проводом СКУ в основі лежать бодай три основні завдання.

Перше з дипломатичним вибаченням перед моїми канадськими друзями. Немає жодної причини, окрім фінансової, тримати осідок СКУ у Канаді. Хтось може аргументувати, що СКУ інкорпорований у Канаді. Так, але це сталося щойно у 2001 році, тобто понад тридцять років після засновання СКУ. Подібну інкорпорацію можна виконати у будь якій державі Європи, наприклад у Великій Британії чи Німеччині.

Україна прагне в Європу. Велика міграція українців з рідних земель поселилася в Європі. До речі, Канада не відграє будь якої ролі у світовій політиці, а канадські українські меценати СКУ тільки нав’язують йому нейтральність, а то і антиукраїнську дію. Гляньте тільки на українські канадські інститути у Альберті чи Оттаві. Найбільший канадський меценат пошив не тільки СКУ але і Києво-могилянську Академію у єврейське лакейство, зневажив наші українські жертви, та далі намагається перевернути нашу історію. Цим шляхом сліпо і безпардонно йде провід СКУ. Також проблема, що провід СКУ по особистостях надто блідий.

Мені пригадуються часи моєї відносно молодості і революційності, коли відбувалась світова спортова Олімпіада у Лейк Плесит в Ню Йорку на границі США і Канади. Приїхала “революційна” українська молодь з Америки і Канади для протестів і бешкетів проти СРСР. Молодь з Америки протестувала різними способами. Канадці просто проходили по олімпійському селі. Вони поводилися немов туристи. Як для мене, канадці як народ надто бліді.

Друга поважна справа для СКУ це зрозуміння, що СКУ є неурядова організація, яка є сумлінням народу і суспільства, а не виконавчий орган для директив одної чи другої держави, це включає українську державу, чи канадську, чи американську. Позиція СКУ може інколи розбігатися з позицією держави, навіть України чи Канади. До речі, Канада взагалі не має закордонної політики, яка не є узгоджена з США. Україна залежна від допомоги США, Канади й інших держав, і тому у своїх проханнях, а не вимогах, старається бути дипломатичною.

Міністерство закордонних справ України взагалі не має успіху у цьому, бо персонал, починаючи від самого міністра, дуже слабий. Речники СКУ ніколи цього не скажуть, бо всі бляшки проходять через МЗС. Одначе Президент Зеленський є мистець у політиці, а політика це мистецтво можливого. Президент СКУ може вимагати від держави у якій він є громадянином, тоді коли Президент Зеленський може тільки просити дипломатичним способом. Тож поясність чому допомога Канади Україні у цій московській агресії така слаба.

Врешті, окрім втрати людської крови та самих людей у війні, найбільшою проблемою для України є міграція, втрата генофонду. Справа відбудови інфраструктури буде справою цілого світу, але з поверненням мігрантів, мозку та людей, не справиться міжнародне суспільство.

Є джерело українських мігрантів і мозків в Україну. Це джерело — передусім українці з Росії. Мимо результатів фальшивих переписів, українців у РФ є бодай десять мільйонів. Також проживає багато українців у Казахстані. Для післявоєнної України ці люди становлять величезний потенціал. Одначе приїхати в Україну та поселитися, а то і здобути громадянство в Україні дуже важко.

СКУ досі не лише цим не цікавиться але навіть прийняв рішення (це дуже сумна правда) не допустити українців з РФ примати участь у конвенції навіть у ролі гостей. СКУ немов виконав доручення Кремля, тобто припинити зв’язок українців в РФ з СКУ. Це не для безпеки українців в РФ, бо деякі активісти активно просили нагоду бути учасниками конвенції.

Україна не дозволяє, і правильно робить, подвійного громадянства. Тому українцям з РФ, котрі бажають приїхати в Україну і прийняти громадянство України кажуть, що треба віддати своє російське громадянство через консулярні місії РФ які не діють в Україні ані других державах союзників України. Абсурдна вимога! Як це має відбуватися? Прибуває українець з РФ на границю, передає московський паспорт разом з заявою, що він зрікається московського, проходить гостру і тривалу контролю, включно з контролем його спонсора в Україні. Потім пропускається або ні.

СКУ мусить цікавитись цими питаннями. Ясно, що шестигодинна віртуальна конвенція не могла розглянути цих справ. Все ж таки треба надіятись, мимо мого скептичного сподівання, що обраний провід спосібний на такі виклики.

3 листопада 2023 року      Аскольд С. Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа