Слово – срібло, мовачання – золото!

Йосиф Сірка

«Боже, вислухай наші благання!» (з церковної пісні)

Ми з дитинства вчимося говорити, висловлювати свої думки. А виявляється, нам слід навчитися мовчати, бо це «золото». Давньоримський філософ, поет та державний діяч Луцій Сенека вважав, що: «Якби мені запропонували вищу мудрість під неодмінною умовою, щоб я мовчав про неї, я б відмовився”. Сенека розумів, що без «слова»  світ став би нудним і нецікавим, як нудні і нецікаві порожні люди – ті, кому нема чого сказати, або ті, хто мало знає і не прагне знати більше. В нашому світі є такі “мовчуни”. Але вони як раз менше заслуговують осуду, ніж ті, хто теж нічого не знає, але намагається довести зворотне. Хіба не зустрічаються нам у житті такі люди, які постійно про щось говорять, намагаються видати якусь фантазію за дійсність і стомлюють нас безглуздою балаканиною? От при зустрічі з такими людьми і згадуєш, що слово – срібло, а мовчання в даному випадку – золото.

Прикладів можна б навести безліч і саме ото «золото» (мовчання) пригадалося, на жаль, під час останньої «великої пресконференції» президента України В.Зеленського. Склалося враження, що це цілковитло вимінена особа, якщо прирівняти його передвиборчі виступи, сповнені «реформаторських» намірів, які включали не тільки мир, високі заробітні платні вчителям, закінчення кумівства, недоторканість депутатів та всього не перерахуєш.

Якщо у січні 2020 р., після сумнозвісного «короткого приватного відпочинку» в Омані зі своїм тодішнім «помічником» А.Єрмаком, Зеленський наважився на «тотальну» заміну уряду та президентську адміністрацію, то на пресконференції 19.12.2023 р. країна почула «новину» – Україною правлять 5-6 менеджерів, яких Зеленський не може поміняти! Таке враження, що Зеленський забув, що його обрали президентом. Країною управляють не менеджери (5-6), але: президент, уряд, ВРУ – це парламентсько-президентська республіка!

Доречно буде нагадати, що, під сучасну пору, вже навіть ніхто, не тільки Єрмак, але й ніхто з його великої адміністрації, не заперечує твердження різних фахівців та адвоката С.Крижанівського, що саме Єрмак організував «доленосну» (для Єрмака) зустріч Зеленського з заступником Путіна Н.Патрушевим в Омані, початком січня 2020 р.. Якщо порівняти «здобутки» влади Єрмака зі здобутками «реформаторської команди» Гончарука, то виникають запитання до Зеленського, чому нема заміни «команді», яка допустила без опору окупацію Херсонщини, півдня Запоріжжя та Дніпропетровщини? Таке враження, що Єрмака запропонував Зеленському Патрушев і тому журналіст від УП М.Ткач не отримав відповіді про заміну корумпованих з оточення президента.

Колишній депутат ВР та майор ЗСУ, юрист І.Лапін вважає, що В.Зеленський «самоусунувся» від виконування обовязків президента, які Єрмак перебрав, порушуючи Конституцію України. Якщо взяти під увагу відповіді Зеленського на запитання журналістів, то підозра Лапіна має такі ознаки. Пресконференція підтвердила, що Зеленському бракує елементарних знань про функціонування армії. Він, замість підтвердити факт, мовляв, «моє призначення» Залужного Головнокомандувачем, виявилося ґеніальним, бо саме завдяки його військовому хисту і таланту вдалося врятувати країну від повної окупації, присутні почули відверту антипатію Верховного головнокомандувача до свого заступника.

А можна було використати ЗМІ для того, щоб оголосити про намір президента створити «Уряд національної єдности», бо всяка ворожнеча міжпартійна, релігійна, чи якась інша – НЕ НА ЧАСІ! Це могло викликати не тільки пожвалення всенародної допомоги ЗСУ, але й піднести рейтинґ президента, який, після пресконференції, певно, зменшиться. А люди, які вірять в Господа, будуть у своїх церквах співати, забуваючи, що Господь дав нам розум, щоб самі вміли собі порадити

Боже, вислухай благання,
Нищить недоля наш край.
В єдності сила народу,
Боже, нам єдність подай.

Боже, здійми з нас кайдани,
Не дай загинуть в ярмі,
Волю пошли Україні,
Щастя і долі дай їй.
Торонто, 22.12.2023 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа