Що за країна!

14 липня 2015р. Російський суд в Орловській області засудив 42-річного російського  провінційного вчителя німецької мови та, часом, поета Олександра Бившева до 300 годин громадських робіт і заборонив йому викладати протягом двох років тільки через написання і публікацію в Інтернеті вірша та звернення до українських патріотів, критикуючи російське вторгнення до Криму та регіону Донбасу в Україні. Про це, серед інших, повідомило Радіо Свобода, The Moscow Times і  Російська служба BBC , хоча і досить скупо в цілому.

Деякі критикували той факт, що суддя, який виніс вирок, і багато  свідків та односельчан відповідача, які давали свідчення проти нього, навіть не читали вірша. Деякі навели саму поему  в якій не має нічого наклепницького. Сам учитель-поет на половину украінець зі сторони матері, якщо це стосується справи.

У той час як обставини судового розгляду, сам предмет вірша та етнічної приналежності підсудного можуть бути цікаві, вони навряд чи актуальні. Що вражає, що в Росії людина була притягнена до кримінальної відповідальності, звинувачена та засуджена за написання вірша.

The Moscow Times, як зазначалося, повідомило вирок. Я написав до редакції листа запитуючи– чому видання, яке зображує себе як нібито незалежне– не стало коментувати настільки волаючий випадок в юриспруденції. Я не очікую відповіді.

Раніше я писав кілька разів до цього видання з питань пов’язаних з вторгненням Росії в Україну і  анексією нею Криму. Мої думки на цю тему, зокрема, про історично обмежені і ворожі зв’язки між Росією і Кримом, ніколи не були опубліковані. Моя праця  прямо суперечила твердженням російської пропаганди , що Крим був історично частиною Батьківщини. Я безпосередньо запитав редактора про його рішення щодо моїх статей. Він був досить ввічливий, щоб відповісти на мій запит, чому  відхилив мої праці, пояснюючи, що я говорив по суті про те, що  очевидно. Можна подумати , чому “очевидне” ніколи не з’являлося на сторінках його видання.

Досить цікаво також, що The Moscow Times у своїй  рубриці “Про нас”  відповідає на кілька надуманих питань про себе. Серед них є одне питання про його незалежність. Відповідь  коротка і однозначна, що Кремль не контролює зміст публікації. Але, може бути, в рівній мірі цікава заява з цієї ж рубрики адресована читачу, в якій читаємо: “У зв’язку зі збільшенням числа користувачів, які займаються особистими нападками, спамом, тролінгом і образливими коментарями … ми опинилися змушені призупинити функцію коментування на наших статтях “.

Хоч якось незалежна преса, котра існувала в Росії в минулому, давно замовкнула.

Трохи більше року тому, в червні 2014р. Росія викрала українського пілота-десантника (Надію Савченко) на території України. Росіяни вивезли її в Росію, звинуватили у вбивстві двох російських журналістів на території України, які дісно були вбиті, але вже після того, як пілот був викрадений, допитували її без адвоката, перевели  в психіатричний притулок, а потім повернули у в’язницю , відмовилися визнати її як військовополонену, позбавляючи  прав Женевської конвенції. Вона оголошувала кілька голодовок і стала cause celebre серед груп з прав людини та міжнародного співтовариства. Минулого тижня вони етапували Надію до суду в віддаленому місці( місто Донецьк в Ростовській області), безсоромно оголосивши судовий розгляд в камері і заборонивши доступ будь-кому, включаючи журналістів та іноземних дипломатів.

Майже рік тому,  17 липня 2014р. російські ракети, випущені з території України, але контрольовані Росією і його сурогатами збили літак (MH17) на борту якого було майже триста безневинних цивільних чоловіків, жінок і дітей. Президент Росії Володимир Путін негайно звинуватив Україну , а потім перешкоджав міжнародному розслідуванню. З тих пір стало ясно для всіх членів міжнародного співтовариства, що Росія, скоїла цей жахливий злочин. Навіть сьогодні,  Росія як  постійний член з правом вето Ради Безпеки ООН не дозволяє ухвалити   резолюцію Ради Безпеки ООН для міжнародного трибуналу та судового переслідування  відповідальних осіб,.

Росія, в загальному, виконує свою незгоду і зовні, і в межах своїх кордонів (Литвиненко, Політковська, Нємцов). Ті, хто виконує брудні накази Кремля, часто носять маски, зелені мундири без знаків, використовують вибухові речовини, різні токсини. Керівництво,таке як:  Путін, Медведєв, Рогозін, Лавров, Чуркін носить ділові костюми, маскуючись як цивілізовані члени міжнародного співтовариства, мають доступ до міжнародних інститутів та конференц-залів і ведуть себе нахабно, не звертаючи уваги на  громадську думку. Що за країна!

Як так, що Росія не вважається терористичною країною?

3 серпня 2015р. Аскольд С. Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа