СЕРГІЙ КУЗАН: «Вставай» до боротьби! Один за всіх і всі за одного!

Акція від громадянської кампанії «Вставай!» «Готуй намети навесні» добре закарбувалася в пам’яті, про неї ще довго говоритимуть і згадуватимуть.

Найперше – через те, що міліція перешкоджала проведенню мирного зібрання. Причина – використання наметів.

Не треба бути юристом, щоб бачити очевидні речі: незаконність перешкоджання міліцією проведенню акції, про яку було належним чином повідомлено КМДА організаторами. При цьому в самому повідомленні було чітко зазначено про використання наметів. Згідно чинного законодавства, заборонити або обмежити масовий захід має право лише суд. Тож, якщо виникають питання щодо правомірності використання наметів, міліція або КМДА мали право звернутись з відповідним позовом щодо повної заборони проведення акції або принаймні її обмеження в частині використання наметів. Натомість “правоохоронці” вирішили не “морочитись” і замість забезпечувати безпеку учасників акції, “наділили” себе повноваженнями суду й самі визначили, яким чином проводити масовий захід.

Це те ж саме, якби кожен з учасників акції вирішив наділити себе повноваженнями міліції і почав би віддавати накази людям в погонах. Свавілля? В обох випадках – так. Тож в громадськості було два шляхи: виконувати явно незаконний наказ міліції або відстоювати своє право.

Ми вибрали друге. Адже іншого шляху просто не могло бути, якщо ми називаємось громадськими активістами і якщо боремось за правову і справедливу державу.

 Я навіть не хочу зупинятись на очевидних порушеннях цілого ряду законів, вчинених цього дня людьми в формі. Зокрема, в жодного з тих людей, які затримували мене, збивали з ніг чи блокували моє пересування, я так і не зміг дізнатись не те що прізвище-ім’я-підставу затримання, але й з’ясувати чи є вони взагалі працівниками міліції.

Кумедно було спостерігати, як для одного видертого намету виділили цілий автозак і охорону у вигляді бійців спецпідрозділу “Беркут”. Це вражаюче видовище, я можу бути спокійний за намет – він під надійною охороною.

Але хотілось би зупинитись і на позитиві. Адже ця акція – приклад того, як може співпрацювати молодь різних партій і громадських організацій, народні депутати і представники ЗМІ. Результат – жодного затриманого, незважаючи на аж надто активні спроби міліції. Один за всіх – і всі за одного.

Лише за такої простої умови ми матимемо шанс перемагати. Від вуличних акцій до парламентських виборів.

Сергій Кузан, голова ВМГО “Молодіжний Націоналістичний Конгрес” 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа