Питання Гройсману і Порошенку: чому «Укрзалізниця» не поспішає економити на паливі мільярди на рік?

Днями мій старий знайомий, чудова людина, директор ТОВ «Еко-Авто-Тітан» Петро Іванович Любенко розповів, що в Україні на початку червня 2018 року з неофіційним візитом приїжджала група високопоставлених чиновників Казахської залізниці (КЗ). Їх метою були переговори щодо укладення контракту на оснащення тепловозів КЗ інноваційними українськими каталітичними приладами КТ-14Д. Використання цього приладу на 10-20% знижує витрати палива і на 30-50% покращує екологічні показники двигуна.

20141225_144738

Рівняння на Казахстан …

Як повідомив директор підприємства-виробника Петро Любенко, установка паливного каталізатора КТ-14Д на магістральні і маневрові тепловози КЗ дозволить казахам економити сотні мільйонів доларів в рік на паливі. Окупність же пристрою при повному завантаженні становить смішні 4 місяці.

Ось тут ми підходимо до самого важливого і відповідального моменту, та ставимо запитання: чому прагматичні казахи, які люблять і цінують все західне, японське або, у найгіршому разі, найкраще з китайського, вибирають український прилад. А Україна, для якої «розумна економія» може стати рятівником і локомотивом розвитку економіки, навіть не виносить це питання в публічну площину хоча б на обговорення експертів?

Взяти українського гіганта-монополіста «Укрзалізницю» (УЗ) – впровадження унікального каталізатора тільки на маневрових тепловозах, вже дозволить компанії економити до мільярда гривень на рік!

Промисловці, зернотрейдери, експерти, екологи і просто громадські активісти, всі, хто користуються послугами УЗ, купують квитки на потяги, і яким не байдуже майбутнє України – чи не час усім разом поставити це питання керівництву країни, і почати з Президента і Прем’єр-міністра ?

Чому при наявності випробуваний, перевірений вітчизняного «ноу-хау», яке довело свою ефективність, і вже протягом найближчого року може приносити країні і УЗ відчутну економію в мільярди гривень, до сих пір немає навіть проекту по впровадженню даного «ноу-хау»? Не кажучи вже про довгострокову затверджену програму…

Тим більше, коли мова йде саме про «розумну економю», а не про бездушний секвестр і урізання на фоні процвітаючою корупції.

Власне кажучи, відповідь міститься в останній фразі.

Зрадофіли, мовчати!

Тільки давайте не будемо, як «зрадофіли», кричати про те, що саме на паливі в «Укразалізниці» відбуваються найбільші розкрадання і списання, і що дооснащення тепловозів приладами економії палива серйозно підкосить цю систему. Що цей умовний мільярд гривень на рік з УЗ ми, фактично, витягнемо з кишень махінаторів і корупціонерів.

Так це ми ще беремо цифру тільки для маневрових тепловозів, яких в робочому користуванні нині близько 2 000 штук, плюс – допоміжний автотранспорт УЗ. Цифра економії значно зросте, якщо оснастити приладами всі магістральні тепловози. Будь-який математик легко, взявши основні характеристики, дізнається обсяги закуповуваного палива і підрахує гарантовану вигоду.

До речі, якщо виникне питання – а як на рахунок реальних цифр, практичного застосування, справжніх робочих умов, це хтось перевіряв, це можна довести? Відповідаємо. Випробування каталізатора КТ-14Д більше трьох років проводилися на тепловозах УЗ, на замовлення УЗ і на кошти УЗ! Зокрема, одні з наймасштабніших випробувань проводилися в локомотивному депо ЛОЗОВА Південної залізниці. Кілька місяців тривали реостатні, стендові і шляхові випробування, щоб випробувати роботу приладу в різних умовах. Зрештою, залізничники настільки були вражені результатами цих випробувань, що за власною ініціативою видали цілу товсту книгу.

Які базові результати? Економія палива – 10%, зменшення димності двигуна – 50% і більше, підвищення компресії 5-7%, зниження вихлопів шкідливих речовин до 30-ти %. Важливо також зазначити, що комісія в якості базових, стверджувала самі нижчі, гарантовані показники.

1

2

3

4

Такі ж результати, навіть кращі, показали випробування на Казахських залізницях. Аналогічні цифри видали і недавні випробування українського каталізатора на Дунайському пароплавстві, де спостереженнями займалася міжнародна комісія країн-учасниць Дунайської коаліції.

Не кажучи вже про численні успішні випробування каталізатора на вантажному і пасажирському автотранспорті, де економія часто стабільно трималася на показниках 20%! Всі результати випробувань детально задокументовані, підписані відповідальними експертами, завірені печатками – їх може у відкритому доступі отримати і вивчити будь-який бажаючий.

Та що там розповідати! Автор цих рядків сам був присутній на одному з етапів випробувань в Дарницькому локомотивному депо, де спостерігав здивування у бувалих машиністів. Досвідчені залізничники спочатку відмовлялися вірити результатам, але були змушені здатися під натиском очевидних фактів…

IMG_0036

П.І. Любенко на випробуваннях в Дарницькому депо

Вітчизняне «ноу-хау» – найкраще в світі!

Такі характеристики не є чимось буденним – український каталізатор дійсно унікальне інноваційне обладнання, розроблене кращими вітчизняними умами з ТОВ «ЕКО-АВТО-ТІТАН», на початку 2000-х років створеного при Академії наук спеціально для пошуку потрібного рішення за дорученням… Кабміну (іронія долі!). Більше того, український каталізатор не має аналогів в світі за ефективністю дії і сукупності всіх базових показників.

Основний ефект досягається завдяки особливій технології обробки палива в камерах приладу. Перед подачею в двигун паливо контактує з рядом металів, в тому числі пористим титаном. Це вивільняє потенціал пального і дозволяє паливу згоряти в повному обсязі, що призводить до значних поліпшень основних технічних показників. В результаті такої обробки, в складі пального збільшується загальний обсяг «працюючих» молекул, а більша їх кількість дає більший потенціал згоряння палива і, відповідно, підвищується ККД двигуна.

«До мене не раз зверталися діячі з-за кордону, з пропозиціями продати патент за 200, за 500 тис. євро. Але ми категорично проти цього. По-перше, патент на такий прилад коштує в сотні разів більше. По-друге, такого приладу немає ні в ЄС, ні в США. Я не хочу, щоб українську технологію за безцінь купили на Заході, налагодили там виробництво, і потім продавали нам же втридорога, як необхідну умову для подальшої співпраці або в рамках нової екологічної норми. Нехай купують у нас готові пристрої і піднімають українську економіку. А ми постараємось самі собі допомогти, я дуже на це сподіваюся і вірю в майбутнє нашого приладу!» каже Петро Іванович, і нарікає, що в нашій країні через цілий ряд факторів дуже важко впроваджувати нові технології. Особливо ті, які заважають корупційним схемам.

Воля або смерть…економіці

Але вічно закривати очі на очевидні речі і вперто чіплятися за минуле не вийде. Часи вже не ті, красти все складніше, світовий прогрес не чекає, а зволікання смерті подібно.

Курс на ЄС, на реформи, декларація боротьби з тіньовими схемами, дозволяє безпосередньо запитати у можновладців. Шановні президент України Петро Олексійович Порошенко, прем’єр-міністр Володимир Борисович Гройсман, міністр транспорту та інфраструктури Володимир Володимирович Омелян!

Чому українська технологія, яка на практиці довела свою ефективність і повністю готова до впровадження прямо тут і зараз, яка дозволить економити мільярди гривень на рік для бюджету і значно поліпшити екологію, до сих пір не впроваджена.

Немає грошей в бюджеті? Така відповідь не приймається, бо на поетапне дооснащення каталізаторами не потрібно величезних асигнувань, і буде цілком вистачати виділених бюджетних коштів на те ж паливо. Більш того, при гарантованій самоокупності приладу, в середньому 4 місяці, будь-яка фінансова організація з радістю погодиться кредитувати таку модернізацію під мінімальні відсотки.

Питання тут лежить виключно в площині політичної волі. Вам потрібно тільки захотіти. Хтось в «Укрзалізниці»/Кабміні не зможе красти бюджетні гроші і образиться на вас? Так, але в даному випадку, вигода буде для всіх – і для вас, і для нас, простих людей, набагато більша. Це буде вибір на користь України, вибір на користь майбутнього!

Давайте подивимося ще й на такі фактори. Використання унікальних каталізаторів в державному транспорті не тільки заощадить десятки мільярдів для вітчизняної економіки, яка і так ледь-ледь дихає, але ще і створить величезну додану вартість. А крім того, забезпечить безліч високооплачуваних робочих місць, збільшить обсяги ВВП, допоможе завоювати іноземні ринки. А головне – зробить небо над головою більш прозорим і бездимним та захистить навколишнє середовище від шкідливих викидів для наступних поколінь українців.

Так, ще мало не забув найголовніше – за таку благу справу всіх нас віддячить Бог! Адже ми всі віримо в Бога, навіть корупціонери і олігархи регулярно ходять до церкви і ставлять йому свічки на удачу. А тут – суцільне богоугодіє! Хай вибачить мене Всевишній за згадку його імені всує, але, якщо це допоможе – пуркуа-па?

З надією, чекаємо відповідей!

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа