Пошук рівноваги: неймовірна синергія Ярослава Голубчика та Ігоря Романовського

Запрошуємо у дивовижний світ синергії двох самобутніх митців у галереї «Митець» під назвою «Пошук рівноваги». Виставка триватиме з 6 по 17 вересня за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська 12.

20230905_170933

Так сталося, що скульптор Ігор Романовський та арт-фотограф Ярослав Голубчик вирішили об’єднатись навколо спільної ідеї в єдиному проєкті і створили незабутню атмосферу оригінального творчого експерименту. Кожен з них – видатний маестро в своєму жанрі, широко відомий у мистецьких колах та  брав участь у багатьох виставках і проєктах. Але тут вони представлені зовсім в іншому ракурсі.

20230905_165903

Важко знайти двох настільки несхожих за манерою, темпераментом, фокусом бачення і естетичними уподобаннями митців. Проте якимось дивним чином у єдиному художньому просторі їх роботи заграли у злагодженому ритмі, об’єднались у неповторний ансамбль. Кожен по-своєму шукав у своїх роботах відчуття рівноваги і, нарешті, знайшов його у тонкій взаємодії між собою фотографічних колажів та скульптурних об’єктів.

20230905_170157
В центрі дослідження Як Романовського так і Голубчика знаходиться архетипічна людина, з усіма її прагненнями і таємницями, кошмарами і мареннями, надіями і сподіваннями, яка шукає свій шлях і своє місце в цьому світі.

20230905_170145

Ігор Романовський  – це поет, романтик, замріяний філософ, що шукає втрачену країну мрій. Усі його твори немов прагнуть злетіти і, так чи інакше, балансують на межі рівноваги. Тоді, як Ярослав Голубчик – це радше мисливець, провокатор, цинічний дослідник граничних станів, таємних бажань та незвичайних емоцій на межі сюру. Він день і ніч, зі схованки полює на ваші страхи, внутрішні комплекси і експресивні почуття. Щоб потім дати вам шанс звільнити свою підсвідомість від того, що заважає…

20230905_170126

Разом вони утворюють неповторну «хімічну» реакцію двох протилежних світів, що немов затягують один одного до круговороту, але не змішуються і ведуть свою партію в контрастних тонах.

20230905_170109

Пошук рівноваги, розкриття одвічного секрету щастя і гармонії на тлі очищення від негативу і страждань – це є Святий Ґрааль митців, оспівана мрія усіх, хто шукає свій шлях до визнання.

20230905_170042

20230905_170001

«Пошук рівноваги» – це ще й назва однієї з останніх робіт Ігоря Романовського, яку глядач може побачити на виставці вперше. Дивовижна композиція з двох балансуючих фігур підкреслює тонку гармонію та взаємодію жіночого і чоловічого начал. Натомість, в роботах Ярослава Голубчика пошук балансу скоріше виступає, як прихований тест-драйв на стійкість глядача і його вразливі сторони. Якщо ти знервований чи неврівноважений – можеш легко піддатись спокусі і поринути у темряву своїх страхів.

20230905_165114

Врешті-решт, пошук рівноваги у виконанні авторів виставки – це ще й про стан українського суспільства, яке попри війну і загрози, продовжує жити, творити, шукати сенси і вірити у краще майбутнє. А відтак, перебуваючи у залі між роботами, глядача захоплює невловиме відчуття моменту синергії, коли все навколо раптом починає лунати в унісон, і кожна частина збагачує і доповнює одна одну… І це – одне з найбільших див художнього процесу двох видатних майстрів, до якого ми можемо доторкнутись на виставці у галереї «Митець».

Леонід Хомяков

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа