Подорож у паралельну історію Олега Харча

26 листопада, в Кмитівському музеї образотворчого мистецтва імені Й. Д. Буханчука відбулася презентація мистецького проєкту Олега Харча «Мовні паралелізми».

1 Олег Харч та Ярослав Хитрий

Олег Харч та Ярослав Хитрий

Паралельно (гра слів) з відкриттям проєкту Марини Шкарупи, в інших залах музею відбулася презентація великого художнього задуму талановитого столичного автора Олега Харченка. Більш відомого для мистецької тусовки як Олег Харч.

2 На вернісажі Олега Харча

У десятках жанрових, барвистих робіт в стилі ярмаркових картинок «концептуального наїву» на кілька великих залів, гостей чекає свято непідробних емоцій та нових вражень. Ледве ступивши до виставкового простору, глядач поринає у своєрідну подорож по народним культурно-історичним завулкам і перехрестям, де у кожному сюжеті підстерігають неочікувані відкриття та незабутні відчуття. Через національні анекдоти, історичні жарти, приказки за допомогою чарівного пензля Олега Харча розкриваються глибокі культурні та мовні зв’язки України з різними культурами – арабською і тюрською, латинською і давньогрецькою та майже усіма європейськими.

3 Музика - Ізюм

«Музика» – «Ізюм»

4 О.Харч Тортури-цибуля

О. Харч «Тортури-цибуля»

Жартівливій, емоційно розкутий та легкий стиль автора, немов перекликається з тонким соціальним гумором «Енеїди» Котляревського, гострою сатирою Франка, нестандартною дотепністю Остапа Вишні. Митець сміливо і розкуто застосовує у сюжетах пояснювальні декларативні надписи, у яких використовує гру слів, ритмів та звуків, що створює додаткову інтригу і багатомірність.

5 із Серії Мовні паралелізми - 3
Із серії «Мовні паралелізми»

6 із серії Мовні паралелізми

Із серії «Мовні паралелізми»

«Химерна абетка» – саме так автор самоіронічно характеризує свою мовнопаралельну серію. Але попри кумедність і бурлеск, у картинах відчувається глибока, майже археологічна обізнаність автора з історичними джерелами, стилістичним розмаїттям культурних міфів, алегорій та символічних образів. Він немов наслідує досвід видатних митців-літописців української історії, які бачили її не лише крізь нудні циркуляри, сухі дати або накази. Але, насамперед, через життя простих людей, через співучу лункість етнографічних свят, гамір «кабацьких гулянок», вигуки сороміцьких ігор, подекуди уявних фантастичних ситуацій, крізь розгублені пики недотеп і винахідливість героїв історичних легенд.

7 Дебют-гріль Барбекю-шато

«Дебют-гріль» «Барбекю-шато»

8 із серії Мовні паралелізми - 2

Із серії «Мовні паралелізми»

Художник вільно користується своєю багатющою фантазією як музикант-віртуоз, імпровізуючи на будь-які теми. Несподівані поєднання, раптові паралелі, незрівнянні порівняння – немає такого образу і такої події, яку автор не зміг би інтерпретувати на користь обраній концепції. Безумовно, цей проєкт є значущим явищем сучасного художнього, культурного життя країни ще й тому, бо через нього можна вивчати справжню живу історію України, народного фольклору та звичаїв. В цікавій, гнучкій формі, разом досліджувати традиції та національні особливості українців та інших народів, що жили на території нашої Держави. Олег Харч переконливо висвітлює глибину національного коду українців, демонструє розгалуженість культурних зв’язків, показує величезне багатство, складність та образність української мови і етнокультурних традицій. І все це разом доводить унікальне, виняткове місце України в сучасному світі.

P.S. Pа пару тижнів до цього, відбулася закрита презентація провокативного андеграундного проекту Олега Харча «Ватна бухгалтерія».

9 О.Харч тримає Ватна бухгалтерія

О. Харч тримає єдиний екземпляр рукотворної книги «Ватна бухгалтерія»

Це саме той скандальний проєкт, в якому гостро і дотепно, з використанням незвичайних технік та мови «вульгарного еротизму» на межі фолу”, напрочуд точно і безжально висміюється тупість, жадібність “руського міра”, розкривається обмеженість і ницість рашистських наративів, символів, історичних міфів та прогнилих “скреп”. Додам, що на перегляд “Ватної бухгалтерії” треба записуватись спеціально, і там діють вікові обмеження 18+.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа