Плями на одязі: як виникають і чим їх ефективно вивести

Життя людини нерозривно пов’язане з плямами на одязі. З’явитися вони можуть сотнями різних способів. Наприклад, під час гри з дитиною, на прогулянці, під час приготування їжі або безпосередньої трапези тощо. Не дуже приємно постійно спостерігати плями, зокрема, на домашньому одязі. Особливо, якщо це улюблена футболка. У цьому матеріалі представлено добірку порад про те, як треба виводити плями різного характеру.

Джерело фотографії: https://rbrn.com.ua/

Вино, сік фруктів або ягід

Ефективним засобом вважається розчин з горілки та лимонного соку в пропорції 2:1. Запирати плями тільки в гарячій воді. Однак є ризик, що такий засіб призведе до знебарвлення кольорової тканини. Тому спочатку потрібно протестувати його на непомітній ділянці.

Жирні плями

Через те, що такі плями часто в’їдаються в тканину, на їх виведення потрібно більше зусиль і часто – неодноразова обробка. Найефективнішими засобами для виведення таких плям вважається очищений бензин, засіб для зняття лаку, скипидар тощо.

Якщо цих засобів під рукою немає, ось, чим можна вивести плями жиру:

  • Обробляти сіллю, міняючи її за потреби доти, доки пляма не зникне.
  • Свіжу пляму від супу можна намилити господарським милом, посипати цукром і залишити на 20 хв. Залишиться сполоснути під теплою водою.
  • Для застарілих жирних плям все ж бажано використовувати очищений бензин. Потрібно обробити пляму з обох боків ватним тампоном і потім випрати як зазвичай.
  • Вивести машинну олію допоможе звичайний засіб для миття посуду. Необхідно втерти його в пляму і залишити на 30 хв, після чого випрати.

Кава, чай, какао, шоколад

Можна протерти пляму нашатирним спиртом і після прополоскати в солоній воді. Каву зі світлого одягу неважко буде вивести горілкою, а чай – лимонним соком. Для застарілих плям від шоколаду або позначених напоїв є такий спосіб боротьби: просочити перекисом водню та залишити на 20 хв, після чого – прополоскати в холодній воді. 

Кров

Головне правило, яке важливо запам’ятати – кров потрібно відпирати тільки в холодній воді. Для прання можна використовувати мильний розчин. Ще один варіант – розчинити у воді таблетку аспірину.

Піт

Плями поту – це поширена проблема, особливо в літній сезон і особливо на білих речах. Впоратися з жовтими слідами не так вже й просто, але, якщо постаратися і докласти зусиль, це дасть змогу надовго зберегти улюблену річ. Є кілька варіантів як це зробити:

  • Перекис водню. Перш ніж випрати річ, потрібно в 1 л теплої води розчинити столову ложку перекису, і замочити в цьому розчині забруднення на пів години.
  • Харчова сода. Для цього потрібно приготувати розчин – в одній склянці води розвести 2 столові ложки соди. Отриманою сумішшю покрити забруднення і залишити приблизно на годину. Далі залишиться запрати в теплій воді та висушити.

Як відіпрати траву з одягу? ᐈ Блог Novus

Трава

Особливо часто з ними доводиться стикатися мамам маленьких дітей. Такі плями на одязі вивести неважко, якщо вони свіжі. Для цього потрібно приготувати соляний розчин: 10 г солі на 50 мл окропу. Потім замочити в цьому розчині забруднення і залишити на 10 хв. Після потерти.

Ще один варіант – використовувати горілку. Якщо плями від трави застаріли, можна спробувати провести обробку розчином із води, солі та нашатирю. Якщо пляма не вивелася до кінця – використовувати потужну хімію для чищення.

Чорнило

Свіжі плями від ручки можна обробити сумішшю нашатирю та солі або соди. Хороші відгуки отримав сік лимона – потрібно змочити в ньому ватний тампон і залишити на плямі на годину. Але його небажано використовувати на білій тканині. Якщо ж не допоможе жоден з варіантів, тоді вихід – тільки професійні засоби для чищення або хімчистка.

Зрозумівши, як вивести плями з одягу, та використовуючи на практиці ці нескладні рекомендації, буде простіше зберегти свої речі у гарному стані надовго.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа