«Перезавантаження» і новий початок»

Йосиф Сірка

Нарешті президент Зеленський пояснив італійцям, чoму він задумав звільнити генерала Залужного з посади Головкома. Це сталося в інтервю на італійському телеканалі Rai 1 (4.2.24). Оскільки «залізний ґенерал Залужний відомий по всьому світі, бо саме з ним поєднана героїчна боротьба ЗСУ та Тероборони проти 2-ої армії світу РФ. Саме з прізвищем Залужного повязаний леґендарний опір ЗСУ, який не дав московському аґресорові за три дні, чи тиждень-два окупувати Україну.

Дивує, що досі президент Зеленський про свій намір не повідомив навіть через підконтрольні українські телеканали «Єдині новини», але спробував пояснити італійцям чому. Чи італійським телеглядачам цього було досить? Послухайте пояснення президента:

“Коли ми говоримо про це, я маю на увазі ротацію цілої низки державних лідерів, не тільки в одному секторі, такому як військовий. Я розмірковую над цією заміною (Залужного – ред.), але не можна сказати, що тут ми замінили одну людину…

Якщо ми хочемо перемогти, ми повинні штовхати всіх в одному напрямку, переконані в перемозі, ми не можемо зневіритися, опустити руки, ми повинні мати правильні позитивні енергії… Тому я говорю про перезавантаження, про заміну, я маю на увазі щось серйозне, що стосується не однієї людини, а напрямку керівництва країною”.

Потім, Зеленський додав, що “це питання людей, які мають керувати Україною. Безумовно, потрібне перезавантаження, новий початок”.

Гадаю, що таке “пояснення” Зеленським, чому він хоче “замінити” Залужного – викличе більше запитань до “потреби перезавантаження”.

Склалося враження, що Зеленський не має поняття, що роблять його “5-6 менеджерів”, яких він згадував недавно в одному з інтерв’ю на прес-конференції.

Слова Зеленського: “це питання людей, які мають керувати Україною”,

Нагадують нам час, коли Зеленський вибирав на держпосади за списком 95 кварталу. Саме завдяки “його людям”, Україна опинилася під контролем Портнова, В.Сівковича, О.Татарова,Р. Демченка, А.Деркача, керованого Баканова, аматора переговірника і “саморобного дипломата” Єрмака та десятки їм подібних. ЗСУ залишилися без їхнього впливу, оскільки в найближчому оточенні Зеленського майже всі переховувалися від військової служби, або купували звільнення від неї. Непрофесійність, некомпетентність, нездатність мислити по державному, привела до тотальної корупції.

Слід зазначити і добрі явища з обранням Зеленського президентом.

По-перше, вперше не тільки пропаґандисти Кремля замовкли, але й інші вороги України – перестали згадувати “український антисемітизм”, якого в українців не було; по-друге, деякі закордонні єврейські оргагізації переколналися, що українці і сьогодні не є антисеміти; по-третє, завдяки виступам у різних парламентах світу, світ довідався про героїчну боротьбу України проти останньої імперії; по-четверте, вперше в історії Незалежної, у парламентах світу лунала жива українська мова, яку Путін заперечує, з уст самого, демократично обраного президента – політичного українця.

Все було можливим лише тому, що українці скористалися демократичним принципом, яким позначене усе існування українського народу, починнаючи від князівських часів, коли ВІЧЕ було “парламентом”!

Нема сумніву, що українці гідно оцінили те, що Зеленський не покинув країну, коли ворог був вже під Києвом. Він гідно представляв державу не тільки під час відвідин різних країн та в парламентах, в яких пояснював ґеноцидні атаки РФ проти українців, яка заперечує існування не тільки СУВЕРЕННОЇ держави, але й існування самої УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ,

В нтерв’ю Зеленський висловив думку, що не війна зайшла у «глухий кут», тому, склалося враження, він вирішив поміняти Головкома.

Нерозуміння військової структури, військової справи та управління армією взагалі не може замінити назва Верховний головнокомандувач.

Щоб стати генералом, то потрібно пройти не тільки військову школу, академію, відбути певну службу. Генерали вивчають не тільки стратеґію та тактику, але й методи атаки та способи оборони. Оскільки ЗСУ воюють проти аґресора, який має кількаразів більшу армію від ЗСУ, то українські ґенерали дбають, насамперед про зберенження життя кожного воїна. І саме це є незаперечною рисою Головкома Залужного, якого офіцерський склад вважає своїм «братом», а солдати своїм «батьком».

Зеленський може гордитися своїм вибором, але «замінювати коней у середині річки під час переправи» не радить старе англомовне прислівя (Don’t change horses in midstream).

Під сучасну пору, якладається враження, що Зеленський вже втомився від президенства. Звичайно, у мирний час можна пробувати замінювати не тільки окремих людей, але й цілий уряд. Хіба, після півроку президентства Зеленського ( початок 2020) заміна “реформаторського” уряду Гончарука не була достатнім уроком, щоб не спішити з заміною, чи звільненнями?

Ніхто не повірить, що Залужний, який подарований один мільйон доларів віддав на потреби ЗСУ, втягнений у корумповані скандали Міністерства оборони, яке досі ще очищається від корупціонерів. Нестачу зброї також не йому ж приписувати. З часу обраного Єрмаком міністра оборони пенсіонера А.Тарана, який не подав ні одного замовлення для армії до Оборонпрому, про озброєння не було й мови.

До чого довела “заміна” уряду, яка пройшла під безпосерднім доглядом Єрмака та за згодою Зеленського? Скорочення армії, припинення випуску ракет, танків, артилерійських снарядів, оновлення Тероборони, що тривало до самого повномасштабного вторгнення, яке Єрмак, як єдиний “надійний” переговірник, заперечував до останнього дня нападу.

І саме тут президент Зеленський повинен задуматися, чому за його президентства “завгосп” ОП Єрмак став першим в Европі “найвпливовішим політиком” (згідно з думкою журналу Politico (2023)?

Окрім того, численні журналістські розслідування корупції, включно з Міністерством оборони, свідчили про те, що “нитки” корупції тяглися до Офісу Єрмака. І саме з цього місця слід розпочати “перезавантаження та звільнення” – позбутися найближчого оточення, яке за чотири роки побудувало корумповану систему, яка знизила обороноздатність держави, яка стала цілковито залежною від партнерів та друзів.

Окрім того, заявав Єрмака про понад 200 разову зустріч для переговорів з аґресором, носить ознаки державної зради – існує Указ президента №679/2022, про заборону проводити перемовини з РФ, підписаний президентом Зеленським.

Нагадаємо, що Зеленський раптово, без особливої причини, поміняв молодий уряд професіоналів після повернення з Оману, де, твердять експерти, Єрмак організував йому зустріч з Н.Патрушевим. Після цього почалося призначення не за фаховістю, а за “оцінкою” Єрмака. І з того часу почалася підготовка РФ до аґресії (пригадайте концентрацію російського війська поблизу українського кордону, а згодом – періодичне попереджування США українського керівництва про загрозу нападу РФ.

Пояснення Зеленським італійським телеглядачам про потребу “перезавантаження” та “заміни главкома” і озвучування Єрмаком “мирних переговорів” з Кремлем, нагадують обурення Зеленського на попередження від Байдена про аґресію РФ, яку той не припускав, бо “маємо кращу розвідку” (Зеленський).

Зрештою, якщо Зеленський втомився від президентства і зайшов у “тупий кут”, то, за не цілі два місяці до закінчення президентського терміну, було б логічним виходом з “кута”- заявити про складення повноважень президента і, якщо це дозволяє Конституція – уповноважити Головного командувача відповідальністю Верховного. Тільки так можна уникнути відповідальності за непередбачені наслідки зміни командування армії, яка перебуває у найжостокішій війні Європи не тільки ХХІ-ого ст.. Пояснювання намірів заміни та перезавантаження уряду, починаючи з армії, італійцям – викликає підозру, що запланована не перемога, а капітуляція, над якою Єрмак працює вже від перших кроків тзв. розмежування, яке коштувало Україні частин звільненої території.

Дивує, що Зеленський вважає важливішим пояснити свої мотиви “перезавантаження” італійцям, замість сказати правду своїм виборцям.

І це занепокоює, бо краще сприймати правду, замість найкращої брехні!

5.2.24, Флорида

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа