Найбільше свято Януковича

108234_original.png

9 липня Янукович святкував своє 63-річчя. Традиційно – в Ялті, в оточенні сотень народних депутатів, всього уряду та голів ОДА, керівництва Адміністрації, різноманітних «героїв України», ректорів та іншої публіки, під акомпанемент низькопробних московських артистів. Правда, практично всі були присутнім тільки на обіді, а не на вечірньому прийомі, куди покликали «сімейне» коло. Адже в Януковича є ще одне свято: 10 липня день народження його старшого сина Олександра.

Напередодні дороги латали не «автодорівськими», а стахановськими темпами. На допомогу місцевим дорожникам приїхали навіть студенти-практиканти з Луганська. Кілька днів на основних трасах, на поворотах і з’їздах стояли додаткові пости ДАІ. Зупинятися на узбіччі дороги Ялта-Севастополь автомобілістам заборонили. З узбіч прибрали всіх торговців сувенірами й овочами, рух вантажівок обмежили. Під’їзди охороняли бійці внутрішніх військ та патрульної служби. Журналістам рекомендували не знімати.

Подарунки були різноманітні. Від народних депутатів ‒ книга ручної роботи до 1025-річчя Хрещення Русі, яке відзначатимуть у Києві 28-31 липня. Від Азароватрадиційно ‒ звіт про виконані урядом завдання і доручення президента. Ганна Герман презентувала вірш власного витвору. Вадим Колесніченко присвятив дню народження презентацію власної книжки, присвяченої боротьбі з націоналістичною загрозою. Трошки «підвели» власне регіонали – принесли картину «Святогір’я» донецького художника Петра Васюкова. Але журналіст «Української правди» Сергій Лещенко зі сайту художника дізнався її вартість ‒ 600 євро. І пояснив громадськості: у статті 8 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» зазначено, що президенту заборонено отримувати подарунки дорожчі, ніж половина мінімальної зарплати (яка станом на 1 липня становить на рівні 1102 гривень). Тобто, вартість подарунка, дозволеного Януковичу, не повинна перевищувати 551 гривню. А картина майже в 11 разів дорожча… Фахівці по боротьбі з корупції, Генеральна прокуратура вдали, що не розчули…

Також на честь Януковича Монетний двір виготовить монету вагою 500 грамів золота 999 проби. На одній її стороні буде зображений птах грифон з написом «На многії літа!», на іншій – сам Янукович, два дорогоцінні камені і напис латиною. А колись асоціальні елементи задовольнялися золотими «фіксами»…

Загалом в Адміністрації президента заявили: святкові заходи не фінансувалися з бюджетних коштів.

Невідомо, чи інформували гаранта про народне бачення того, як потрібно святкувати його день народження. 9 ж липня правоохоронці затримали чотирьох активістів Коаліції учасників Помаранчевої революції (КУПР), які прийшли привітати Януковича з днем народження на Банкову в масках Муаммара Каддафі, Саддама Хуссейна, Адольфа Гітлера та Йосипа Сталіна і хотіли передати президенту подарунок ‒ членський квиток Клубу пекельних диктаторів. Коли активісти підійшли до входу в адміністрації, судовий розпорядник зачитав постанову суду, яка забороняє проводити мирні зібрання на вулиці Банковій. КУПРівців це не зупинило і вони спробували перелізти через огорожу коло АП. За непокору міліції їх посадили до автозаку і відвезли до райвідділу міліції.

Путін і Лукашенко привітали свого колегу по телефону. Краще б собі вибралися утрьох «на перекур» куди-небудь на Курильські острови: шашлик засмажити, рибу половити, покупатися… Власним громадянам дати від себе відпочити. Головне – вибратися подалі і назавжди.

Олекса Олич

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа