МНК звернеться до телеканалів, що ”не вшанували жертв Голодомору”

Молодіжний Націоналістичний Конгрес прослідкує, щоб теле- і радіоканали внесли зміни до програмних сіток та зняли з ефіру всі розважальні шоу та фільми у День пам’яті жертв Голодоморів – 24 листопада. Для цього буде направлено звернення до українських теле- і радіокомпаній, які минулого року не дотрималися рекомендацій Нацради про ведення мовлення у дні жалоби. У разі якщо ці медіа ігноруватимуть звернення та не нададуть ні письмового, ні усного підтвердження, МНК застосовуватиме інші методи.

Цього року Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення вже закликала медійних представників відмовитися від розважального контенту на телебаченні та радіо в цей день.

Правила ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті були визначені та затверджені Національною радою з питань телебачення і радіомовлення 08.02.2012 рішенням № 116. Згідно з цими правилами, у дні пам’яті мовники зобов’язані утримуватися від трансляції комедійних фільмів, розважальних та музично-розважальних програм, вікторин, програм на замовлення, музичних творів мажорного звучання, рекламних роликів та анонсів з елементами шоу, розваг та еротики; забезпечувати присутність в ефірі відбивок, джинглів і заставок мінорного характеру чи без звукового супроводу; напередодні та впродовж  дня інформувати населення про відповідний день пам’яті.

Минулого року не всі медіа дотрималися цих вимог. Серед таких К1, Новий канал, СТБ, ТОНІС, «Україна» та «Радіо Ера». За словами голови Нацради Володимира Манжосова, у каналів були виявлені лише ознаки, а не самі порушення.

Це звернення до вітчизняних телерадіоорганізацій підтримали близько п’ятдесяти відомих в Україні особистостей, журналістів, письменників, музикантів та інших небайдужих, зокрема Вахтанг Кіпіані, Василь Шкляр, Олександр Положинський та інші.

Кампанія щодо проведення пам’ятних заходів здійснюється від імені Громадського комітету зі вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні.

Молодіжний Націоналістичний Конгрес нагадує, що транслюючи музично-розважальні та комедійні телепередачі в День пам’яті жертв Голодоморів, телерадіокампанії зневажають національну честь і гідність кожного представника українського народу.

Як відомо, у 1998 році Президент Леонід Кучма підписав указ, згідно з яким в останню суботу листопада в Україні відзначається День пам’яті жертв Голодоморів. Цього року день жалоби припадає на 24 листопада.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа