МАҐА — Трамшевики. Make America Great Again

Дивний політолог, який не має вищої освіти, але демонструє найагресивнішу позицію на телебаченні, — Чарлі Кірк. Нещодавно ця «зірка» MAGA випустила тираду з приниженням доктора Клодін Ґей, президента Гарвардського університету, що йде у відставку. Він постійно повторював, що вона не мала права бути президентом Гарварду, крім того, що вона чорна і жінка.

Я написав електронного листа MAGA Charlie ([email protected]), вказавши, що його образи проти доктора Ґей були недоречними та, звичайно, перевищували його інтелектуальний рівень. Доктор Ґей навчалася в Прінстоні, Стенфорд, отримала ступінь доктора філософії в Гарварді. Я зазначив, що він (Чарлі Кірк) навіть не має диплома коледжу. Містер Кірк відповів, що освіта нічого не означає.

Мені згадався коментар кандидата в президенти Дональда Трампа в 2016 році: «Я люблю неосвічених». Чарлі – це не аберація. Республіканський гуру Карл Роув не має вищої освіти. Найбільший крикун MAGA Такер Карлсон не має вищої освіти. Серед консервативних республіканців панує освітня епідемія.

Пам’ятаю, колишній кандидат у президенти від Республіканської партії та губернатор штату Техас Рік Перрі, коли його запитали під час його злощасної кампанії у 2016, що б він зробив насамперед як президент, він відповів, що ліквідує Департамент освіти. Нинішнього губернатора Флориди та кандидата в президенти Рона ДеСантіса різко критикують за приниження ролі вчителів у Флориді та вилучення книг зі шкільних бібліотек. Він дійсно має юридичну освіту, але що там з республіканцями та освітою? Республіканці сьогодні говорять про ліквідацію Департаменту освіти.

Натомість Президент Байден говорить про скасування боргу освіти для студентів. Чесно кажучи, менша освіта робить електорат більш податливим. Тому і позиція Республіканців проти освіти.

Америка є провідною політичною, економічною та військовою державою світу. Однак Америка сильно відстає в області грамотності. Насправді, згідно з деякими рейтингами, Сполучені Штати не входять до першої п’ятдесятки грамотності. Чому б нам дивуватися?

Колишній президент-Республіканець і нинішній лідер серед первинних кандидатів у президенти Дональд Трамп є квінтесенцією популістського малоосвіченого лідера. Він дійсно має тільки пересічну вищу освіту, але з нерухомості. Він прагне бути диктатором, як він сказав, бодай на один день. Америка пережила його перший термін, тому що американська демократія виявилася сильною.

Потрібно дослідити справжнє значення демократії як правління народу. Кожна людина має право самовдосконалюватися, ставати громадянином і, таким чином, брати участь у політичному виборчому процесі. Однак основою є кваліфікація для прийняття обґрунтованого рішення та вибору. Основна вимога – грамотність. Але є набагато більше, що дозволяє людині зробити вибір. Ліберального інтелектуала можуть ненавидіти ті, хто має і знає менше, але ця еліта ніколи не становить небезпеки для демократії. У цьому відношенні хто в кращому становищі, щоб обрати президента Сполучених Штатів, доктор Клодін Ґей із схильністю використовувати свій інтелектуальний потенціал для покращення життя людей, яких вважали недолюдьми через колір шкіри, чи Чарлі, який частково став агресором, що дозволяє йому вивергати популістську пропаганду та зневажати тих, хто інтелектуально набагато випереджає його.

Нещодавно чинний кандидат у президенти Трамп переплутав двох світових лідерів, президента Туреччини Ердоґана та прем’єр-міністра Угорщини Орбана. Це була не перша його помилка щодо міжнародної політики. Чесно кажучи, для Трампа вони практично не відрізняються. Вони і силачі, і лідери якоїсь чужої країни. Для Трампа цього достатньо.

Так само і Володимир Путін.

Тому Україна є дуже складним питанням для Трампа, Чарлі чи Такера Карлсона! Прихильники України мають бути або морально чутливими, або відносно досвідченими у світовій історії. Трамп ні те, ні інше. Сильна людина, як Путін, який додатково володіє владою, щоб створити Trump Tower у місті Москва, є привабливим. Мораль не має значення. Трамп не є неморальний. Він аморальний і по суті неписьменний, тому історія гноблення Росією своїх сусідів, і зокрема України, абсолютно не має значення як тому, що для нього історія, так і те, хто є агресором, відомі лише поверхнево і, навіть якщо відомі, не є переконливими. Особисте звеличення чи збагачення завжди важливіше.

Американці в основному хороші люди, які керуються певною мірою тим, що добре чи погано через виховання чи релігію. Однак є багато тих, хто просто не дбає про цей алгоритм, тому що незалежно від певних обставин вони можуть процвітати. Саме це, та невігластво, керують ними. Багато хто просто лицемірить, особливо ті, хто показово демонструє Біблію. Не менш важливим є невігластво тих, на кого вони намагаються вплинути. Тому такі люди, як Дональд Трамп, Чарлі і Такер, певною мірою процвітають.

2024 рік дуже важливий. Чи основні принципи демократії переможуть над примітивністю та невіглаством. А тут ще у додатку кримінальна поведінка головного примітива. Поживемо, побачимо. Хоча може не коштом грамотности і політичним напрямленням судочинства.

6 січня 2024 року Аскольд С. Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа