Концепція розвитку “Прозора Держава” – реальний шанс України на відродження

Це саме те,  чого ми всі так довго чекали. Нарешті з’явилася система, яка виведе Україну на новий рівень та забезпечить добробут і процвітання для всіх громадян. Тому не полінуйтеся, прочитайте і зробіть свій вибір, щоб за вас його не зробили інші!

Долучайтесь до спільноти Прозора Держава у Фейсбуці!

Досить ходити по колу, від виборів до виборів годувати корупціонерів і терпіти знущання над законом та правами людей. Треба подорослішати і взяти відповідальність за майбутнє України. Настав час усвідомити, що гідне майбутнє України може забезпечити лише принципово інша, нова система державного управління, яка буде побудована на принципі абсолютної прозорості та відкритості.

САМЕ ТОМУ МИ (автори концепції, невелика команда патріотів, однодумців) пропонуємо всім українцям підтримати ідею необхідності запровадження в Україні принципово нової системи державного управління – концепції «Прозора Держава».

Ця система унеможливлює клановість, забезпечує відкритість і прозорість владних інституцій та передбачає залучення до управління країною дійсно найкращих і достойних фахівців.

Тобто «Прозора Держава» – це не обіцянки і не прізвища, а система конкретних цінностей, засіб подолання викликів, принцип дій. Ми хочемо, щоб усі демократичні, патріотичні, відповідальні і прогресивні партії, організації, ГО зрозуміли її сутність та прийняли систему «Прозора Держава» як основну модель державного управління в Україні.

В прагненні запровадити цю систему ми керуємося мотивацією вибороти для всіх нас суспільне благо. Ми хочемо пробудити українців, щоб якомога більше людей зрозуміли, що за цією концепцією – майбутнє України, майбутнє всіх нас.

Тепер трохи детальніше по головних позиціях системи.

В чому головна причина усіх проблем і негараздів в країні?

– При наявній, існуючій системі всі нові президенти, нові міністри, нові партії, нові депутати, щоб вони не обіцяли, будуть лише гвинтиками у старій, корумпованій, непрозорій пострадянській системі управління. Адже, існуюча система не дає громадянському суспільству можливості контролювати владу, впливати на її дії та рішення. За існуючої системи влада може взагалі не виконувати жодних своїх обіцянок, може робити будь-які факапи. Натомість у суспільства немає жодних важелів для впливу, окрім революції. А це докорінно неправильно.

Що пропонується зробити

– Нова система державного управління «Прозора Держава» зламає ту саму «голку в яйці Кощія», унеможливить сам принцип кулуарності, недосяжності, безконтрольності і безвідповідальності влади, що породжує тотальну корупцію та безкарність, саботує всі реформи.

Система «Прозора Держава» передбачає наступне:

  1. Перезавантаження Верховної Ради, що забезпечить обрання найкращих законодавців за новими об’єктивними критеріями, та унеможливить появу у парламенті дурнів, шахраїв і випадкових людей.
  2. Запровадить (обере за прозорими об’єктивними критеріями) новий орган громадського контролю – Національну раду експертів, яка буде складатись з найкращих фахівців експертного середовища, що отримають повноваження радників, щоденний прямий доступ до комунікації з владою і право оцінювати ефективність чиновників.
  3. Змусить новообрану владу, від Президента до всіх ключових чиновників, очільників відомств та державних компаній, працювати ефективно, відповідально, прозоро, у взаємодії та співпраці з найкращими експертами, під контролем незалежних ЗМІ та громадянського суспільства. Це відбудеться за допомогою обов’язкового запровадження нового формату роботи влади – переводу роботи президента та усіх ключових чиновників у формат ПРЯМОГО ЕФІРУ з трансляцією онлайн. Та закріпленням на законодавчому рівні обов’язкового регулярного звітування представників влади перед громадськістю (експертною радою, ЗМІ). З правом учасників Національної ради експертів виставляти публічні оцінки роботі чиновників та відкликати тих, хто не відповідає рівню і вимогам своєї посади. (механізми контролю, відкликання та інших запроваджень додаються)

В чому принципова відмінність концепції «Прозора Держава» від будь-яких аналогічних політичних систем?

– Це перша концепція розвитку Держави, яка, окрім декларативної і теоретичної частини, пропонує невідворотний механізм впровадження та захисту декларованих нею принципів та ідеалів. Тобто, політична структура, яка прийде до влади на гаслах цієї концепції, не зможе відмінити або проігнорувати свої обіцянки, а буде змушена діяти лише так, як передбачено в концепції «Прозора Держава» і записано у «Декларації намірів та відповідальності». А саме – діяти максимально прозоро, відповідально, підконтрольно суспільству, в інтересах держави та у постійному тісному контакті-співпраці з громадським експертним середовищем – Національною радою експертів.

Як саме система “Прозора Держава” гарантуватиме виконання обіцянок, прозорість та підзвітність влади?

– Це найбільш складна і важлива частина – гарантувати виконання всіх задекларованих принципів та зобов’язань. На цьому питанні руйнуються всі виборчі програми та всі політичні концепції, які базуються на старій системі. Бо за старої системи варто лише певній групі отримати владу, як вони забувають про те, що обіцяли. Чому забувають – тому що зникає необхідність виконувати свої обіцянки і зобов’язання, бо в суспільства немає механізмів впливу та контролю за діями влади. Натомість, концепція «Прозора Держава» якраз передбачає запровадження невідворотних механізмів контролю і впливу громадського суспільства на роботу усіх владних структур, починаючи з Президента.

Зокрема прозорість, відповідальність та підконтрольність влади і ключових чиновників мають забезпечити наступні фактори:

1. Перший, обов’язковий та необхідний крок – це переведення роботи Президента, Прем’єр-міністра, міністрів, очільників ключових відомств, контролюючих, правоохоронних органів, держкорпорацій, голів комітетів ВР та інших топ-чиновників у прямий ефір з трансляцією онлайн. Всі зустрічі, робочі візити, перемовини, телефонні розмови, наради мають відбуватись у прозорому, відкритому форматі. Окрім вузького кола питань військової та державної таємниці. Більшість політичних, економічних, фінансових, господарських, соціальних, культурних питань не становлять жодної таємниці. Всі питання, розмови, рішення, призначення, виділення грошей та документообіг щодо них мають обговорюватись під наглядом всього суспільства. Всього світу, якщо вже так. Так само відкрито, прозоро і підзвітно, у прямому ефірі, мають працювати всі громадські та експертні ради, які прагнуть взаємодіяти з владою.

2. Другий ключовий фактор «Прозорої Держави»– це прийняття і запровадження нових критеріїв відбору до Верховної Ради і Національної ради експертів. Маємо прийняти такі об’єктивні і справедливі критерії, які б унеможливили появу у Верховній Раді та на відповідальних посадах випадкових, некомпетентних і недоброчесних людей, без необхідних знань та досвіду для запровадження реформ. Такими критеріями, які відсічуть шахраїв, коханок/ців, посіпак і «рішал» та значно поліпшать якість експертної та політичної еліти, є критерії відбору Прозорої Держави. А саме – вища освіта, відсутність корупційних скандалів, мінімум 10 років досвіду в експертних і фахових дослідженнях, публічних дискусіях, виступах, проєктах, ініціативах. Що має підтверджуватись реальними фактами, скріншотами та посиланнями на пости, статті, публікації, відео, тощо.

3. Третій фактор «Прозорої Держави», який унеможливить саботаж реформ та забезпечить прозорий контроль і підзвітність влади перед громадським середовищем – це обов’язкове підписання кандидатами у владу «Декларації намірів та відповідальності» щодо обов’язкових кроків, термінів виконання та послідовності усіх необхідних ключових змін.

Будь-яка політична структура, її лідери, будь-який кандидат у президенти – усі, хто претендує на владу та планує вибороти право на управління Українською Державою, мають підписати цю «Декларацію намірів та відповідальності», в якій будуть чітко прописані всі необхідні дії, законопроекти, накази, терміни їх прийняття, які забезпечать перехід управління країною у формат «Прозора Держава». Та головне, що має бути прописано у «Декларації намірів та відповідальності» – це критерії та умови, при яких наступає відповідальність за невиконання пунктів Декларації. А саме, при невиконанні у встановлений термін головних умов Декларації (передбачені чіткі критерії), підписант зобов’язується добровільно піти у відставку і залишає за громадським суспільством право заблокувати роботу державних органів доки ця вимога не буде виконана.

Система контролює особистість

Головна відмінність та перевага концепції «Прозора Держава» над іншими системами – ви голосуєте не за конкретних ЛЮДЕЙ, не за їх обіцянки, а за принципи і цінності. Ви голосуєте не за особистості, прізвища, регалії, зовнішність, навіть не за економічні чи соціальні програми, а за принципово нову СИСТЕМУ Державного управління, яка має забезпечити максимальну ефективність ключових галузей економіки, захист національних інтересів та прав і свобод всіх громадян України.

Система «Прозора Держава», яка висуває на ведучі ролі найкращих громадських експертів, гарантує відбір найкращих чиновників. Нова система  унеможливить системну корупцію, знищить безвідповідальність, кумівство, некомпетентність і протекціонізм.

Які труднощі, проблеми, хто проти?

– Ми усвідомлюємо, що запровадження таких фундаментальних реформ – справа відповідальна і непроста. Але ми також усвідомлюємо, що це єдиний шанс визволення України з тієї прірви, в якій ми всі опинились. Бо війна лише загострила та підсвітила всі негаразди. Ви маєте знати, що всі, хто буде виступати принципово проти цієї системи – це ті, хто хоче зберегти статус-кво непрозорості і клановості, хто сам не готовий працювати чесно і прозоро,  хто не хоче позбавлятись привілеїв старої системи.

Ми, свідомі і відповідальні громадяни України, кожен на своєму рівні маємо вимагати від усіх учасників політичного процесу, від усіх кандидатів на управління Державою, від усіх лідерів думок та моральних авторитетів прийняття концепції Прозора Держава у якості офіційної Державної програми розвитку.

Ми не агітуємо за персоналії чи за партії. На наступних виборах ви можете проголосувати за будь-яку партію/групу людей. Але лише в тому випадку, якщо вони декларуватимуть і прийматимуть саме цю систему як пріоритетну та гарантуватимуть її запровадження у разі своєї перемоги. Інакше Україна знову порине у трясину кланових дерибанів і зруйнує свій шанс на відродження.

Система Прозора Держава – це, можливо, єдиний шанс України на відродження і краще майбутнє! Запрошуємо всіх до співпраці, до спільної розробки деталей і нюансів, законопроектів для цієї системи. Розповсюджуйте цю ідею, агітуйте ваших знайомих, приєднуйтесь до нашого руху!

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа