Інтроспектива іншими очима

Я запитав свого знайомого у Львові, що потрібно зробити, щоб закінчити цю війну на користь України. Більше, ніж його відповідь, мене здивувала швидкість і впевненість. Ні, він не мер Львова, не політик чи військовий високого рівня. Він інтелектуал, колись телевізійник, журналіст, а тривалий час і нині веб-майстер.

Він сказав, що Російську імперію потрібно поставити на коліна економічно. Як приклад він навів можливість Росії купувати американські мікросхеми попри американські санкції.

Коли Росія зазнає серйозних економічних труднощів, навіть російське населення повстане заради свого особистого добробуту, покинувши імперію, що значно посилить політичні потрясіння інших національностей.

Враховуючи поточну політичну ситуацію, ця думка, здавалося, мала певний, якщо не великий сенс. Американські економічні санкції проти Росії не відстежуються. Допомога у сфері озброєння застаріла, затримується і навіть у цьому випадку обмежена. Я почав думати про те, як Росія роками перевершувала Сполучені Штати та Європу в багатьох сферах, наскільки недбалими були Америка та Європа.

Одним із прикладів може бути Російська православна церква Московського патріархату у США, яка згідно з американським законодавством має зареєструвати своє керівництво США як іноземних агентів. Але вони цього не роблять і наслідків немає. Багато хто в цій Церкві є набагато більшим, ніж іноземні агенти. Вони шпигуни.

Нещодавно один український американець, але повністю занурений у трампівське болото, написав, що Трамп буде корисний Україні саме через його его, яке не дозволить йому грати підлеглу роль щодо Путіна. Ця особа явно не бачила прес-конференції Трампа та Путіна в Гельсінкі у 2018 роцію Правда ця особа дуже примітивна в інтелектуальному плані, але навіть при цьому такі заяви небезпечні, оскільки вони спрямовані на малоосвічених людей і взяті прямо з російського підручника для дезінформації. Українсько-американський електорат дуже наївний. Виникає питання, чи ця людина просто примітив чи агент.

Росія покладається на дезінформацію, недбале ігнорування, нудьгу, навіть на зловживання християнськими цінностями, такими як те, що людина створена за образом Бога або що всі християнські церкви, навіть фальшиві, повинні бути захищені. Ось чому Папа такий небезпечний у своїй безвідповідальності. Вразливими є всі, кому бракує будь-якого рівня розуму чи прямо логіки. Як сказав президент Рональд Рейган щодо Михайла Горбачова, «довіряй але провіряй».

Це лише частина проблеми. Ми живемо у світі, де Росія може знайти благодатний ґрунт. Ми якось плутаємо про Китай, який теж авторитарний та жорстокий а то і геноцидний, припускаючи, що загибель одного авторитарного режиму посилює інший. Якщо Російську імперію буде розвалено, гегемонія Китаю не посилиться.

Хто є більшою загрозою для західної демократії та цінностей: Росія чи Китай? Для таких країн, як Індія, Південна Корея, Японія, Філіппіни, Тайвань і навіть Австралія, очевидно, що ворогом біля воріт є Китай. Наскільки безпосередня ця загроза? Це тема для іншого разу. Відразу Китай інвестує у виробництво та експорт.

Росія інвестована виключно у військові злочини та геноцид. Росія нічого не виробляє. Вона просто виснажує свої природні ресурси. Нафта і газ не є відновлюваними джерелами енергії. Росія є бомбою уповільненої дії, тому вона мусить бути імперією, яка здавалося б величчю заспокоює маси.

Росія почалася як Московія і почала розширювати свою територію як на захід, так і на схід. На сході це було набагато успішніше. Вона не може йти далі на схід, заблокований Тихим океаном. Можливості на заході досить плідні та відчутні. Страх перед ядерним Армагеддоном, який часто називають приводом для умиротворення, обмеження озброєння України, стриманість входження України в європейські структури, є недоречним хоча б тому, що якщо Росія захопить Україну, Армагеддон буде поруч. Перемога в Україні – єдиний вихід.

8 вересня 2024 р. Лозинський Аскольд

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа