Храм Святого Духа у Львові буде відновлено

- - 1

Коли зачудовані величчю та пишнотою Єрусалимського храму учні виявили Христу своє захоплення цим, направду дивом тогочасного світу, Спаситель відповів: «Поправді кажу вам: Не залишиться тут навіть камінь на камені, який не зруйнується!..» [Мт. 24:2]. Давній латинський афоризм твердить: «Manu facta manu distruo» («Що руками створене, руками й руйнується»). Цю споконвічну істину найповнішою мірою досвідчив на собі український народ, особливо у фатальному для нього ХХ столітті. За підрахунками окремих фахівців в минулому столітті українська нація втратила майже 90 % своїх культурних надбань.

У понеділок 13 червня, на празник Святого Духа у Львові на руїнах знаної колись церкви Святого Духа відбулась Божественна Літургія, яка вкотре засвідчила тлінність та дочасність матеріального, але й водночас невмирущість і незнищенність духовного.

У вересні 1939 року випадковим попадання німецької авіабомби храм Святого Духа перетворився на суцільне румовище – до наших днів від храму дійшли лише фундаменти церкви та випадково вціліла дзвіниця.

У Святому Письмі Старого Завіту Єзикиїл подає пророчий опис як за словом Господнім дух оживлює змертвілі кості і з гробового небуття у цей світ повертається життя: «… і ось кості зближалися, кістка до кістки своєї. І побачив я, аж ось на них жили, і виросло тіло, і була натягнена на них шкіра зверху (…), і ввійшов у них дух, і вони ожили, і повставали на ноги свої» [Єз. 37:1-10].

Саме так, поки живий дух нації – він чинить незбагненне і не лише відроджує втрачене але й творить нове, ще величніше, ще могутніше. « Не згадуйте вже про минуле, і про давнє не думайте! Ось зроблю Я нове», – устами пророка Ісаї звертається до нас Господь [Іс. 43:18-19].

Наші найближчі сусіди поляки, силою нескореного національного духу, спромоглись відновити практично повністю зруйновану гітлерівцями Варшаву. Відроджується з руїни та державного небуття й Україна, її культура, відбудовуються поруйновані пам’ятки, творяться нові, направду безсмертні національні шедеври. У Києві знову красується колись дощенту зруйнований більшовиками Михайлівський Золотоверхий собор, уже відроджено чимало інших культурних пам’яток. Прийшов час врешті відбудувати у Львові храм Святого Духа. Згідно задумів Львівської Архиєпархії УГКЦ та інтелігенції міста відроджена церква та парохія повинна стати духовно-культурним центром міста, який зокрема прихистить молодіжні та фахові мистецькі громадські спільноти Львова.

П.С. Наступна Божественна Літургія на фундаментах поки що зруйнованого але в недалекому майбутньому відновленого храму Святого Духа відбудеться в неділю 19 червня о 11-00. Богослужіння провадитиме о. Павло Дроздяк.

- - 2 - - 3 - - 4

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа