Хаос у Конгресі США/Допомога Україні

Події у Конгресі США, які тягнуться від літа є не тільки уроком, але також нагодою для аналізи та вироблення стратегії. Легко просто сказати, що демократія є хаотична. Глибший аналіз вказує, що Америка проявляє хиби демократії хоча на перший погляд проживає, керується і чваниться цією системою. Популізм — це важливий, але також небезпечний елемент демократії.

Для України це урок, що політичні союзники це точно воно. Вони не друзі. Приймаючи допомогу від них треба завжди готуватись до самооборони. До речі для нас, українців, це вікові, уже майже традиційні уроки. Основні питання — чи не запізно, і як можна цьому лиху надолужити, щоби все ж таки перемогти у боротьбі, коли ворог прямо хоче нас знищити як націю, і проповідує це.

Треба усвідомити, що Україна не Польща, чи Прибалтика. При недавній розмові один галичанин, який проживає в Америці, запитав мене, чи я думаю, що москалі заберуть Львів. Я відповів досить легкодушно, їм Львова не треба. Вони потребують Київ.

Їм треба Київ, історія якого на 700 років давніша ніж Москви. Київ походить з V століття, а суверенна Київська держава від ІХ століття. Натомість селище Москва походить від ХІІ століття, а суверенна держава Московія від ХУІ століття. Християнство та цивілізація прийшли у Москву через Київ, хоча виглядає на сьогодні, що не дуже вдало, та фактично основу цього історичного лиха, що називаємо Москва принесли Київські князі.

Російська імперія з тою назвою прийшла щойно після перемоги Петра над Мазепою, якого, до речі, зрадили його союзники включно з власними козаками. Поневолення українців стало основою імперії включно з її назвою Російська. Завершення відбулося коли Катерина знищила Запорізьку Січ, що у той час була символом вільних людей бо в імперії не могло бути вільних.

Історія не повторюється але подає пересторогу чи науку. У нашій історії ми програвали часто через зрадників та наших так званих союзників. Тільки у модерній добі нас зраджували поляки, що і можливо тепер станеться, дивлячись на поведінку поляків на границі, та Західний світ, починаючи від американців, французів, британців, німців, угорців, словаків, румунів. Ми не повинні дивуватися поведінкою Орбана з Угорщини, пригадуючи історію Карпатської України, а також дивну поведінку угорців на Закарпатті. Ми повинні одначе осуджувати поведінку української громадськості в Угорщині, яка не тільки мовчить, а частинно навіть користується, і підтримує Орбана. Подібне в Європі можна і сказати про наші менші громади у Бельгії, Австрії, Словаччині, які зовсім відсутні від політичного впливу на події в своїх країнах.

Візьмім під увагу американців українського походження, які належать, або симпатизують Республіканській партії в США. Це не партія Лінкольна чи навіть Рейґена. Це сьогодні партія політичного і фінансового ренегата. Найбільшою перепоною, щодо допомоги Україні є Республіканська партія. Її члени чи симпатики з української сторони зовсім не впливають на свою партію, а навіть часто обороняють її позиції. Правда, є чимало між ними і проплачених агентів американських спецслужб. Я просто не можу дивитися сьогодні на українських Республіканців і уважаю їх зрадниками.

Дивом є також і українська організована громадськість у Канаді яка становить 3-4 відсотки населення Канади. Ввесь вклад Канади, як держави, у військову допомогу Україні становить один мільярд доларів. Євреї в США становлять приблизно той самий відсоток населення в США, але вони найбільш потужна політична сила виборців в США. Українці тим не є у Канаді.

Ще гірше того, деякі українські групи в діаспорі та в Україні намагались і зуміли фінансово скористати з війни. Це зробила група новоприбулих, яка згуртувалась в організації РАЗОМ. Український Католицький Університет запустив програму встановлення стипендій назвами загиблих своїх студентів чи алюмнів для збагачення університету. Колишній очільник Української Всесвітньої Координаційної Ради вторгував від української фундації у США двигуна для виготовлення могутнього дрона. Немає дрона, немає двигуна, немає звіту. Львівська фірма виготовила для тої самої фундації 600 бронежилетів за 95 тисяч доларів і вимагала привласнити половину. Українські магазини, такі як “Розетка”, які торгують зброєю вимагають далеко вищу заплату, хоча в Україні така трансакція звільнена від оподаткування. Це просто приклад надуживання і безсовісної поведінки.

Тобто до великої міри ми самі собі вороги. Засадничо народ України, вояки, волонтери та частина діаспори віддані Україні, але між нами також дуже багато користувачів. Це не явище українське бо дуже часто у часі війни є багато котрі користують з неї. Але ми як довго бездержавна нація, не можемо на це собі дозволити.

Також у мене дуже багато фінансово спроможних друзів які не жертвували одного долара на користь захисту України. Мушу признати, що зокрема за кишені дуже тримаються наші адвокати у діаспорі, представники моєї професії та другі фінансові специ.

Теперішній хаос у Вашингтоні має стати для нас уроком, щоби ми більше попрацювали, щоби ми стали більш жертвенними та відданими. Це критичний час для нашої нації.

А хаос у Вашингтоні мине, але не знаємо коли, і тоді може бути запізно для України. І над цим слід попрацювати. Не сміють бути такі Республіканці в США як конгресмен Майк Джонсон, який говорить, що його політичні рішення мають основу у Біблії, (не у Конституції США) чи такий Сенатор як Ж. Д. Ванс і ще з такого сильного українцями штату як Огайо. Навіть на Флориді, де у різних поселеннях сильні групи українців не сміє говорити те, що говорить Губернатор ДеСантис, до речі кандидат у Президенти. А чому це так? Бо ми мало працюємо!

Ми війну виграємо і забезпечимо свою державу, коли ми підкладемо до того відповідні зусилля та фонди. Якщо ця справа не піде так як ми хочемо, не маємо нікого обвинувачувати крім самих себе.

9 грудня 2023 року Аскольд С. Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа