Довга і славна історія, часто трагічна

Я в Києві, столиці України. Розповідають, що апостол Андрій побував на київських пагорбах і благословив їх для Христа, посадивши дерев’яний хрест.

Фактично місто Київ було засноване наприкінці V ст. Він процвітав як комерційний центр, оскільки розташовувався на головному водному шляху, що пролягав від нинішньої середини Білорусі до Чорного моря, річки Дніпро. З Чорного моря можна було мандрувати й торгувати майже скрізь.

До середини 9 століття Київ перетворився на державу з прилеглими землями та правителями, спочатку двома братами Аскольдом і Диром, які під час одного зі своїх походів на Константинополь прийняли християнство і пощадили місто, опікуване Пресвятою Богородицею. Київська держава та її народ офіційно стали християнськими лише за правління князя Володимира Великого у 988 році, який сам хрестився в Криму. Київська імперія простягалася на південь аж до частини Криму.

Завжди, коли я буваю в Києві, я відбуваю недільну службу в українському православному соборі імені рівноапостольного князя Володимира, якого всі українські християнські конфесії визнають святим. Предстоятелем Церкви є Патріарх Філарет, а не Православна Церква України, благословенна Вселенським Патріархом Варфоломієм.

Київ, як і решта України, є панорамним і різноманітним у своїх релігіях, включаючи різноманітність християн, іудеїв, мусульман. Люди дуже релігійні і зуміли витримати комуністичний атеїзм, зберігши віру в Бога. Кажуть, що в Україні за радянських часів Комуністична партія Радянського Союзу не змогла ефективно боротися з цим опіатом, як Ленін називав релігію, тому його наступник Сталін створив власну церкву, Російську православну церкву Московського патріархату. Відтоді ця установа є відомством російського уряду.

Цієї неділі, 15 вересня 2024 року, нічим не відрізнявся. Богослужіння було довгим за моїми католицькими стандартами, але, незважаючи на тривалість, 95-річний патріарх Філарет служив весь час. Церква була переповнена. У храмі було багато дітей і солдатів. Хор, як завжди в українській культурі, був дуже зворушливим. Була велика участь глядачів. Жінок-священиків, на жаль, звісно не було, лише літні жінки командували першими рядами.

Кілька днів тому я був свідком відкриття скульптури на честь видатного українського сценариста та режисера, всесвітньо відомого, до 130-ї річниці від дня його народження. Найкращими творами Олександра Довженка стали «Звенигора», «Арсенал» і «Земля». Фільм «Земля» вважається одним з найкращих німих фільмів усіх часів у всьому світі. Кіностудія імені Довженка, де стоїть скульптура, розташована за милю на пагорбі від Володимирського собору. Такі перлини кінематографа, як «Тіні забутих предків» і «Голод 33», були створені цією студією.

Ці два місця та події служать чудовим нагадуванням про довжину та дихання української культури та, на жаль, служать трагічною мотивацією російської агресії, військових злочинів та триваючого геноциду. «Українців треба стерти з лиця землі», – сказав один російський релігійний лідер. Це та історія, на яку посилався російський диктатор та міжнародний воєнний злочинець Володимир Путін у своєму викривленому описі російської та української історії в липні 2021 року.

Існує набагато більше, але в мікросвіті — київський князь святий Володимир і сильно переслідуваний радянською владою український кіногеній Олександр Довженко розкривають довгу і славну, хоч і трагічну, історію українського народу, що лежить в основі російської ненависті та зла. Московія як село в болотах бере свій початок з 12 століття, а російська імперія виникла лише в 18 столітті. Це ніколи не зміниться, а українська історія та культура триватимуть.

15 вересня 2024 р Аскольд С. Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа